Ministrul Cercetării și Universităților, Gemma Geis, a subliniat necesitatea de a „face vizibile, de a lupta împotriva stigmatizării și de a sprijini” persoanele cu probleme de sănătate mintală. „Trebuie să vorbim despre sănătatea mintală pentru ca această durere să nu mai fie invizibilă și stigmatizată” , a adăugat Geis care a făcut aceste declarații în cadrul deschiderii Conferinței despre bunăstarea emoțională și psihică. sănătate în sistemul universitar și de cercetare din Catalonia care a avut loc în această dimineață la Centrul Civic Pati Llimona

Geis a subliniat cum „pandemia a agravat situația punând și mai mult dovedește importanța sănătății mintale ” și, în cazul tinerilor, “ toate rutinele acestora, atât academice, cât și sociale, au fost modificate ”, pentru aceasta motiv , „au suferit și suferă în principal de tulburări precum anxietatea sau suferința” .

În fața situației amplificate de contextul de de pandemie, Departamentul de Cercetare și Universități va promova o nouă linie de granturi pentru proiecte privind bunăstarea emoțională și sănătatea mintală cu un buget global de 100. euro. Primul apel se va deschide anul universitar care vine 19 – 2023 și se va adresa universităților și centrelor de cercetare din Catalonia .

De asemenea, și tot anul viitor, va fi lansat un studiu privind includerea și atenția acordată diversității în 12 universități catalane. Acest studiu va analiza situația actuală și îmbunătățirile necesare pentru a trece către un model de sistem de universitate și cercetare incluzivă, bazat pe atenția la diversitate, și cu capacitatea de a răspunde studenților cu nevoi specifice de sprijin educațional, de asemenea

Departamentul de Cercetare și Universități, prin Direcția Generală de Impact Teritorial și Social al Cunoașterii, va pune la dispoziția sistemului de universități și cercetare din Catalonia o hartă a resurselor existente pentru promovarea sănătății mintale și a bunăstării emoționale- fiind, inclusiv platforma EFECTE UNI de prevenire a dependențelor, precum și aplicația Management Emoțional pentru îmbunătățirea sănătății emoționale.

Directorul general al „Impactul teritorial și social al cunoașterii, Xavier Quinquillà, a evidențiat necesitatea ” îmbunătățește bunăstarea emoțională a comunitatea universitară și de cercetare, definirea strategiilor adecvate problemelor de sănătate mintală este o prioritate”. Quinquillà a mai subliniat „angajamentul și efortul universităților și centrelor de cercetare de a răspunde unei situații care a copleșit însăși capacitatea sistemului. Aș dori să mulțumesc pentru rolul și angajamentul Serviciilor de Asistență Psihologică și ale profesioniștilor acestora. ”

În cursul zilei a fost dezvăluit că serviciile de Asistență Psihologică ale universității Sistemul Cataloniei au detectat o creștere a utilizatorilor ca urmare a pandemiei cauzate de COVID – 19. Cele mai frecvente tipuri de cazuri tratate: anxietate și depresie, probleme de socializare sau de gestionare a emoțiilor, tulburări de alimentație și dependențe, probleme de familie și durere. În fața cererii în creștere, universitățile au intensificat serviciile de îngrijire psihologică, cu mai mulți profesioniști sau mai multe ore de îngrijire. De asemenea, au fost înființate noi grupuri de sprijin și au fost intensificate acțiunile preventive (workshop-uri, discuții și noi spații dedicate sănătății emoționale)

Ziua a inclus și o masă rundă de experiențe cu intervențiile lui Anna Muro, coordonatorul Unității de Coaching și Sprijin Academic a Universității Autonome din Barcelona (UAB), Fina Canals, coordonatorul Serviciului de Asistență Psihologică pentru Studenți al Universității Rovira i Virgili (URV), și Maria del Carmen Ciruela, șef de resurse umane la Centrul Catalan de Tehnologia Telecomunicațiilor (CTTC). Au participat și doi studenți, membri ai Obertamentului, care luptă împotriva discriminării în sănătatea mintală.

Sursa: Consilierul Geis: „Trebuie să vorbim despre sănătatea mintală pentru ca această durere să nu mai fie invizibilă și stigmatizată”