Ministrul Afacerilor Externe și Guvernului Deschis, Victoria Alsina , s-a întâlnit în această după-amiază cu consulul general al Ucrainei la Barcelona, ​​​​ Artem Vorobyov . În fața situației de urgență provocată de atacul din Rusia, Departamentul „ este în contact permanent cu Consulatul Ucrainei pentru a coordona zilnic toate nevoile care apar ”, După cum a declarat ministrul.

„ Guvernul Cataloniei condamnă ferm atacul, agresiunea și amenințarea Rusiei asupra Ucrainei ”, a declarat consilierul. În plus, Alsina a remarcat că de la Guvernul Cataloniei „ credem că un răspuns unitar al Uniunii Europene este foarte important”, iar în acest sens, „ noi susține orice sancțiuni și alte decizii pe care UE le poate lua ”. În cadrul ședinței de astăzi, ministrul a fost interesat să afle situația de la fața locului și a pus-o la dispoziție Consulatului.

Una dintre cele mai imediate măsuri de sprijin este să se acorde atenție acelor persoane din Ucraina care vizitau Catalonia și care acum nu se pot întoarce în țara lor din cauza închiderii spațiului aerian. Prin urmare, ministrul a explicat discuția cu ministrul Drepturilor Sociale, Violant Cervera , pentru a aborda situația de urgență. „ Departamentul pentru Drepturi Sociale va pune la dispoziție Rețeaua de Pensiuni din Catalonia (XANASCAT) pentru ca aceasta să poată primi imediat persoanele care ne-au vizitat și care acum nu se pot întoarce acasă ”, a explicat ministru. Potrivit consulatului, în zilele următoare se estimează că între 500 și 500 persoanele ar putea avea nevoie de ajutor .

Guvernul Cataloniei urmărește îndeaproape evoluția acestei crize, „ pentru a putea ajuta în toate dimensiunile posibile ”, a spus Alsina, care a adăugat că se lucrează la alte măsuri dacă este cazul. „ Dacă în sfârșit există un ordin de evacuare, ne punem la dispoziție să primim oamenii care vin în Catalonia ”, a explicat el. „ Coordonăm și cu Ministerul Sănătății trimiterea de materiale medicale ”, a spus ministrul.

De asemenea, ministrul a remarcat că , de la Departamentul de Externe „ stăm la dispoziția tuturor catalanilor care se află în prezent în Ucraina pentru a le putea oferi informații și orice fel de ajutor de care au nevoie ”. Pe de altă parte, ministrul și consulul au convenit să se coordoneze pentru a sprijini comunitatea ucraineană care trăiește în Catalonia. Conform datelor de la Idescat , în anul 2020 a existat 24.206 persoane de origine ucraineană cu domiciliul în Catalonia.

Sursă: