Conferința sectorială pentru mediu, principalul organism de dialog instituțional între autonomii și guvernul central în materie de mediu, a aprobat Strategia de coexistență a activităților din mediul rural cu lupul (Canis lupus) și conservarea acestuia. Un text care va avea ca rezultat un impuls al măsurilor de conviețuire a lupului cu sectoare cheie precum zootehnia și o informare mai precisă și mai actualizată asupra populațiilor speciei din teritoriu.

La ședința, condusă de Vicepreședintele Guvernului și Ministrul Tranziției Ecologice și Provocării Demografice, Teresa Ribera, au fost aprobate și Orientările Strategice pentru managementul incendiilor. în Spania, un document strategic care definește liniile comune de lucru pentru toți actorii cu competențe în apărarea împotriva acestui fenomen care ne afectează în mod special țara în acest moment.

La fel, vicepreședintele a avansat comunităților autonome intenția sa de a aduce în curând Consiliului de Miniștri un Decret Regal privind cerințele de bază în funcționarea stingerii incendiilor forestiere.

. Pe de altă parte, conferința a aprobat o strategie de management împotriva algelor invazive Rugulopteryx și a informat consilierii regionali despre elaborarea Ghidurilor Strategice privind Apă și Schimbările Climatice. Totodată, a fost prezentată propunerea de creare a unui nou Plan PIMA Adapta pentru Evenimente Adverse, de dezvoltare a proiectelor pilot de sensibilizare și instruire a populațiilor cu expunere și vulnerabilitate ridicată la fenomenele agravate de schimbările climatice..
GHID PENTRU GESTIONAREA INCENDIILOR FORESTIERE
Orientările strategice recent aprobate pentru gestionarea incendiilor forestiere în Spania” urmăresc să fie un cadru de ghidare pentru coordonarea la nivel național, care servește ca instrument de reducere a incendiilor forestiere, de a gestiona eficient dezvoltarea acestora și de a minimiza consecințele acestora.

Premisa fundamentală a acestor orientări este consolidarea cooperării intersectoriale în materie de incendii între Administrația Generală a Statului, comunitățile autonome, sectorul privat și societate, prin fenomen care nu priveste administrativ, competent sau proprietate. Astfel, documentul stabilește șase principii care ar trebui să fie un ghid pentru aplicarea acestuia și stabilește un total de 50 linii prioritare de acțiune structurate în jurul a șase obiective specifice:

Gestionați teritoriul rural pentru a-și atinge durabilitatea Reduceți riscul de incendii, adaptarea ecosistemelor și pregătirea societății pentru apariția lor sectorial Adaptarea dispozitivelor de stingere a incendiilor la noi scenarii și să-și consolideze cooperareaAprofundarea cunoștințelor despre incendii și influența focului asupra ecosisteme

Promovarea participării și conștientizării societății în managementul incen dumnezeu.Orientările Strategice capătă relevanță și ca document de poziție privind incendiile forestiere în raport cu politicile comunitare precum Politica Agricolă Comună sau diferitele strategii și planuri naționale, în special cele legate de domeniul silvic.

. )
CONVIETENȚA ACTIVITĂȚILOR MEDIULUI RURAL CU LUPUL
Strategia de coexistență a activităților din mediul rural cu lupul (Canis lupus) și conservarea acestuia, reprezintă un cadru de cooperare între autoritățile și sectoarele vizate de prezența acestei specii de mare valoare ecosistemică. Astfel, Strategia încorporează instrumente precum teritorializarea fondurilor pentru implementarea măsurilor preventive și compensarea prejudiciului cauzat de specie în populația de animale, protocolul de autorizare a excepțiilor pentru extracția selectivă a exemplarelor, precum și promovarea unui nou recensământ național coordonat.

Documentul prezentat astăzi cuprinde, în măsura posibilului, contribuțiile primite de autoritățile regionale, precum și cele ridicate de alte entități din cadrul Consiliul de Stat pentru Patrimoniul Natural și Biodiversitate. Astfel, această foaie de parcurs este rezultatul muncii desfășurate cu toate comunitățile autonome, și mai ales cu cele care susțin un număr mai mare de efective pe teritoriul lor.

Aprobarea Strategiei a fost un pas necesar pentru articularea adecvată a repartizării fondurilor prevăzute în Bugetele Generale ale Statului de . pentru ca, în ultimă instanță, să sprijine proprietarii exploatațiilor zootehnice; și există un protocol ca mecanism coordonat și uniform, care oferă garanții pentru toate administrațiile implicate în autorizațiile de excepții pentru extracția selectivă a exemplarelor.

Din În același mod, trebuie menționat că aceste criterii de repartizare a fondurilor pot fi modificate de către Conferința Sectorială pentru Mediu, la propunerea Comisiei de Stat pentru Patrimoniul Natural și Biodiversitate, fără a fi necesară procesarea și aprobarea unei modificări. a întregului conținut al Strategiei.

MANAGEMENTUL ALGELOR INVAZIVE
Conferința a convenit, de asemenea, să aprobe Strategia de management pentru Rugulopteryx okamurae, o specie de alge invazive care se răspândește pe fundul stâncos și a provocat deplasarea speciilor indigene, afectând și provocând o pierdere treptată a biodiversităţii marine.

Cu toate acestea, impactul acestei alge invazive nu sunt doar biologice și ecologice, deoarece prezența lor provoacă și impacturi socioeconomice puternice, în special în sectorul pescuitului profesional. algele către plaje generează, la rândul lor, un impact asupra activităților turistice, iar îndepărtarea acesteia de către administrațiile implicate este din ce în ce mai costisitoare. Astfel, în 2019, cinci municipalități din provinciile Malaga, Cadiz și Ceuta au trebuit să elimina până la zece mii de tone de alge, ceea ce a însemnat un cost de 400.000 euro.

În acest fel, strategia se concentrează pe descrierea situației speciei în Spania, inclusiv distribuția sa actuală și prevăzută și o analiză actualizată a impacturilor sale ecologice și economice, sunt întreprinse acțiuni de sensibilizare în rândul populația pe această problemă de mediu și coordonarea interadministrativă este promovată pentru a încerca găsirea celor mai eficiente canale de minimizare a efectelor cauzate de specie.

. )ORIENTARE REGULAMENTE STRATEGICE PRIVIND APĂ ȘI SCHIMBĂRI CLIMATICE
În cadrul ședinței au fost informați și consilierii a Ghidurilor Planuri strategice privind apă și schimbări climatice, o foaie de parcurs pentru ananas Analiza provocărilor în ceea ce privește managementul apei pentru a face față acestei probleme globale în următorii ani. Instrumentele acestei strategii, aprobate de Consiliul de Miniștri la data de 19 din iulie, va permite dezvoltarea măsurilor care urmează să fie implementate și le va dota financiar pentru a le implementa de către toate administrațiile care alcătuiesc domeniul apelor.

. PLAN PIMA ADAPTA EVENTOS ADVERSOS
Pe de altă parte, întâlnirea a fost folosită pentru să informeze comunitățile autonome cu privire la elaborarea noului Plan de evenimente adverse PIMA Adapta, plan care va permite cetățenilor să acționeze eficient atât în ​​prevenirea și autoprotecția împotriva cazurilor de risc iminent, cât și în refacerea după evenimentele extreme cauzate de schimbările climatice

PIMA Adapts Adverse Events va fi aplicat la trei tipuri de riscuri a căror frecvență sau intensitate va crește în viitorul apropiat:

Riscuri derivate din excesul de temperatură incendii, cu accent deosebit pe cele care afectează sănătatea oamenilor Risc de incendii în interfața urban-pădure zone.Risc de inundații în zonele locuite.Alocarea bugetară pentru acest plan va fi mai mare de 12 milioane de euro.

Sedinta Conferintei Sectoriale (Piscina Moncloa)

Sursa: Guvernul Spaniei – Conferința Sectorială aprobă strategiile pentru managementul incendiilor forestiere, conservarea lupului și coexistența acestuia cu animalele și combaterea algelor invazive