Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni a organizat o noua reuniune cu asociatii romanesti din Spania, in cadrul seriei de conferinte „Sanse egale intr-o Europa unita”. Intalnirile au avut loc in 10 – 11 martie si la discutii au participat oficiali ai statului roman si o serie de presedinti de asociatii sau cetateni romani stabiliti in Spania.

Dezbaterile Conferintei au fost structurate sub forma a sase ateliere de discutii: organizarea comunitatii romanesti din Spania; identitate lingvistica, culturala si spirituala in context european; principiile de functionare a sistemului de asigurari sociale si pensii pentru persoanele care isi desfasoara activitatea in afara tarii; politici europene pentru protectia cetatenilor europeni; exercitarea prin corespondenta a dreptului de vot de catre alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in Spania si imaginea romanilor din Spania.

La dezbaterile din cadrul Conferintei au participat, din partea Romaniei, domnul Eugen Tomac, Secretar de stat pentru romanii de pretutindeni, domnul Ion Vilcu, Ambasadorul Romaniei in Regatul Spaniei, domnul Viorel Badea, presedintele Comisiei pentru romanii de pretutindeni din cadrul Senatului Romaniei, domnul William Branza, presedintele Comisiei pentru comunitatile de  romani din afara granitelor tarii din Camera Deputatior, domnul Koto Iosif, membru al Comisiei pentru comunitatile de  romani din afara granitelor tarii din Camera Deputatilor, domnul Razvan Horatiu Radu, Subsecretar de Stat in Ministerul Afacerilor Europene, doamna Doris Mircea, Director General de comunicare al Ministerului Afacerilor Externe, doamna Doina Domnica Parcalabu, Presedinte al Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), doamna Corina Chertes, Director al Institutului Limbii Romane, domnul Doru Vasile Ionescu, consilier al Presedintelui – Director General SRR. In sala a fost prezent si deputatul PSD, Cristian Rizea, despre care Eugen Tomac a ajuns sa precizeze ca nu a fost invitat.

Din partea autoritatilor spaniole au participat pentru scurt timp domnul Pablo Gomez Tavira, directorul general pentru imigratie al Guvernului Comunitatii Autonome Madrid, reprezentant al presedintelui guvernului regional, Esperanza Aguirre, si doamna Maria del Corral Tellez, secretar general pentru imigratie din cadrul Ministerului Spaniol al Muncii.

Primele probleme ridicate de asociatiile romanesti au fost legate de predarea limbii materne in scoli dar si de relatia cu autoritatile romane.

Autoritatile nu prevad o intoarcere a romanilor din Spania

Dincolo de asta, somajul si restrictiile pe piata muncii raman cele mai mari dificultati cu care se confrunta cei peste 900 de mii de romani care traiesc acum in Spania.

Secretarul de stat pentru Romanii de Pretutindeni, Eugen Tomac a avut si o intalnire la Ministerul Muncii, unde a cerut informatii despre felul in care se aplica procedura restrictiilor.

Ceea ce ne intereseaza in mod special este ca romanii sa nu fie supusi unor acte de exagerare de ordin birocratic si din acest punct de vedere suntem preocupati si tot timpul vom monitoriza statutul cetateanului roman in Peninsula Iberica, in acelasi timp, tinand cont de realitatile care macina societatea. Sunt si alte probleme de interes major pentru comunitate precum educatia si programele pe care statul roman le poate desfasura impreuna cu asociatiile romanesti pentru pastrarea identitatii romanesti„, a precizat Eugen Tomac, secretar de stat pentru Romanii de Pretutindeni.

Referitor la o posibila intoarcere masiva a romanilor din Spania, autoritatile si asociatiile cred ca nu este previzibila o astfel de situatie.

Observam ca tot mai multi decid sa ramana inca asteptand o evolutie spre bine a situatiei. Este foarte greu de anticipat daca un numar consistent de cetateni se vor intoarce in perioada imediat urmatoare. Deocamdata sunt prezenti in Regatul Spaniei„, a mai adaugat Eugen Tomac.

Nici asociatiile nu prevad o astfel de situatie. „Probabil ca unii o sa se intoarca dar restul, cea mai mare parte o sa ramana aici si o sa incerce sa se mentina, chiar si in economia la negru„, a precizat Miguel Fonda, presedintele Federatiei Asociatiilor Romanesti din Spania (FEDROM).

In cele doua zile de ateliere, discutiile au ajuns si la votul prin corespondenta al carui proiect de lege se afla in dezbatere publica.

Deputatul PSD, Cristian Rizea acuza ca a fost amenintat cu moartea

La un moment dat, desfasurarea conferintei a fost intrerupta pentru scurt timp de un incident in care a fost implicat deputatul PSD, Cristian Rizea. Acesta a denuntat ca ar fi

fost amenintat cu moartea de catre unul dintre participantii la conferinta si a solicitat asistenta consulara. Mai multi politisti spanioli s-au deplasat la sediul hotelului Suites Confortel din Madrid pentru a lua declaratii persoanelor implicate.

Ulterior deputatul PSD a criticat faptul ca nu a fost mentionat printre participantii la conferinta. „Se pare ca pozitiile critice la adresa proiectului de lege privind votul prin corespondenta in forma actuala si promovat exclusiv de PDL, i-au nemultumit atat de tare pe cei de la putere, incat au omis sa mentioneze prezenta mea. In loc sa se preocupe de soarta romanilor si a asociatiilor romanesti din strainatate nu doar declarativ, Guvernul Romaniei prin DRP, gaseste suficienti bani pentru a finanta aceste „sezatori” PDL„, afirma deputatul PSD, Cristian Rizea, printr-un comunicat de presa.

Reuniunea a fost tensionata ulterior de acest incident, discutiile fiind adesea intrerupte de certurile desfasurate in plen intre deputatul PSD, Cristian Rizea si parlamentarii PDL. In cateva randuri, chiar participantii la discutii au incercat sa-i calmeze pe parlamentari.