Cu prilejul Zilei Internaţionale pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeii, Ambasada României a găzduit, la 4 decembrie a.c., conferinţa organizată de Asociaţia de Femei „Rază de soare” din Alcalá de Henares.

În cadrul reuniunii, experţi au explicat publicului resorturile violenţei domestice, dreptul victimei la protecţie din partea legii (atât în România, cât şi în Spania) şi felul în care putem recunoaşte o relaţie abuzivă.

Doamna Ramona Cotruş (psiholog) a explicat că violenţa domestică este rezultatul unui proces treptat, care începe ca o relaţie normală, însă ajunge pas cu pas la o situaţie în care victima acceptă abuzurile fizice şi psihice ca fiind un lucru normal şi are mari dificultăţi în a accepta ajutorul cuiva din afară.

Expertul psiholog a explicat publicului că, de aceea, orice violenţă fizică este semnul clar al unei relaţii abuzive şi că prietenii şi cunoscuţii victimei trebuie să o susţină, în orice fel pot, să iasă din această situaţie.

Doamna Manuela Puşcaşu (avocat) a făcut o scurtă comparaţie a legislaţiilor din România şi Spania privind violenţa domestică şi a răspuns la întrebări privind situaţii concrete.

Persoanele prezente au aflat, printre altele, despre felul în care victima poate obţine, în ambele state, protecţie din partea legii, despre faptul că reconcilierea specificată de legea românească nu există în Spania, despre drepturile părinţilor asupra copiilor în cazuri de violenţă între soţi şi despre consecinţele penale ale violenţei domestice.

În final, doamna Alina Daniela Popescu a citit un extras din nuvela proprie „Un pie entre dos mundos”, despre emigraţie, familie şi situaţia femeii.