Guvernul spaniol cere autorităților țării să respecte și să garanteze pe deplin dreptul tuturor cetățenilor săi de a se exprima și de a demonstra liber și pașnic.

Spania își reiterează angajamentul ferm față de apărarea drepturilor omului, în special a drepturilor femeilor, care trebuie respectate în orice circumstanță și în conformitate cu instrumentele internaționale de valabilitate universală . Guvernul își reiterează în special condamnarea fermă și condamnarea violențelor comise împotriva femeilor iraniene și a drepturilor acestora.

Guvernul își transmite condoleanțe pentru pierderea de vieți omenești și dorește un recuperare rapidă a persoanelor rănite în aceste demonstrații, care au avut loc ca urmare a morții cetățeanului iranian Mahsa Amini. Guvernul solicită autorităților iraniene să efectueze o investigație independentă și să epureze responsabilitățile într-un mod transparent, obiectiv și complet.

Executivul își reiterează, de asemenea, apelul către iranian autorităților să ridice imediat toate restricțiile privind comunicațiile și să solicite încetarea arestărilor arbitrare și a oricăror alte măsuri sau restricții împotriva protestatarilor pașnici, jurnaliștilor și altor cetățeni care își exercită libertățile civice.

Sursa: Guvernul Spaniei – Condamnarea Guvernului Spaniol asupra represiunii din Iran