Cât de importantă este implicarea societății civile în procesul de reutilizare și valorificare a bunurilor confiscate crimei organizate, ca semn concret din partea teritoriului de voință de respingere a oricărei condiționări a mafiei? Tema se află în centrul competiției pentru școli pe tema Libertatea presei și cultura legalității organizată de prefectura din Palermo în colaborare cu „Ordinul Jurnaliştilor din Sicilia, Asociaţia Presei Siciliane şi biroul şcolar regional – biroul I – zona teritorială a Palermo.

Concursul, lansat în octombrie anul trecut, a fost a dedicat ieri o întâlnire introductivă în prefectura prezidată de prefectul Giuseppe Forlani, la care au participat școlile participante, directorul biroului școlar regional-teritorial din Palermo, Luca Gatani, președintele Ordinului Jurnaliştilor din Sicilia Roberto Gueli și regionalul. secretar adjunct al „Asociației presei din Sicilia Roberto Leone.

În centrul întâlnirii tema libertății presei ca apărare democratică și juridică, strâns legată de cea a libertății de informare , înțeles atât ca drept al cetățenilor a informatii calificate fara constrangeri atat cat si dreptul operatorilor de informatii, printre toti jurnalistii, de a-si desfasura activitatea fara a fi supusi amenintarilor, presiunilor, hartuirii, in special din partea crimei organizate.

Declinat pe teritoriile, tema se alătură cu cea a recuperării, reutilizarii și valorificării bunurilor confiscate de la mafie și atribuite administrațiilor municipale, una dintre principalele modalități de reafirmare a culturii legalității cu implicații de utilitate socială.

Acesta va fi tocmai schița lucrărilor pe care studenții trebuie să le depună până la 30 în aprilie viitor la prefecturi – info și detalii în reglementare – sub formă de articole, eseuri, reportaje multimedia sau scurtmetraje dedicate istoriei unui bun confiscat, evidențiind „modalele de reutilizare socială sau instituțională a bunului și importanța recuperarea bunurilor confiscate pt răspândirea culturii legalității”. Un aspect, acesta, aprofundat în cadrul întâlnirii de ieri în focus de către asociația Libera – Cifre și nume împotriva mafiilor dedicate și evoluției legislației în materie și rolului asociațiilor din sectorul terț în punerea în valoare a acestui tip de active. returnate în comunitate.

Lucrările studenților vor fi evaluate de o comisie prezidată de un reprezentant al Ordinului Jurnaliştilor din Sicilia. Cei considerați cei mai buni vor fi premiați pe 2 iunie, în cadrul inițiativelor și sărbătorilor de Ziua Republicii.

#O placere sa te cunosc. Evaluează acest site Piazza del Viminale, 1 – 30 Roma Centrală telefonică (+ 00184 ) 30. 30

Sursa: Concurs pentru școlile din Palermo pe tema „Libertatea presei și cultura legalității”