– Președintele Generalității a vizitat CEIP L’Escolaica de Cullera unde a verificat lucrările de reabilitare recent finalizate a clădirii primare

– Investiția totală în reforma l’Escolaica va depăși 2,6 milioane de euro, întrucât la acțiunea deja finalizată se va adăuga o a doua acțiune inclusă în planul Edificant cu 1,4 milioane de euro

. )- Generalitati va investi peste 6,8 milioane de euro în Cullera pentru modernizarea, extinderea și îmbunătățirea celor șapte centre de învățământ ale municipiului

Cullera.

președintele Generalității, Ximo Puig, a subliniat că Consell derulează în prezent programul de infrastructură educațională „cel mai ambițios care s-a realizat de la autoguvernare”, cu o investiție care depășește 1.170 milioane de euro pentru renovarea, reabilitarea și implementarea de noi școli și institute în Comunitatea Valenciană.

Asta a fost declarat în timpul vizitei sale la Centrul de Învățământ Infantil și Primar L’Escolaica din Cullera, unde a verificat lucrările de reabilitare a clădirii primare efectuate recent în acest centru de învățământ.

În timpul actului, Ximo Puig a dat asigurări că „a investi în educație înseamnă a investi în viitor” cu scopul de a realiza o societate „sprijinitoare și pregătită” și de a garanta egalitatea de șanse și a menționat la „vocația și capacitatea extraordinară” a personalului didactic de a „genera conștientizare colectivă în favoarea unei pedagogii active”, care contribuie la „formarea unor oameni capabili să-și înfrunte viitorul și proiectul de viață”.

Referitor la centrul educațional L’Escolaica, ați explicat că a fost o inițiativă civică a orașului Cullera datând din 1905. , promovat de un grup de oameni, din Liga Didactică Cullera, preocupați de educația gratuită. În acest context, președintele a subliniat că, la un secol de la înființare, „am recuperat spiritul unei școli incluzive, deschise, cu valori democratice, care contravin xenofobiei și intoleranței”.

Acest centru a fost una dintre primele școli postuniversitare din toată Spania. Această școală a fost închisă în , după presiuni din sectoarele ecleziastice. Ulterior, clădirea a adăpostit CEIP Lluis Vives, al cărui nume a fost schimbat în 2018 la cererea Asociației Cullera Laica, astfel că și-a recuperat denumirea tradițională de L’Escolaica.

2,6 milioane pentru reforma L’Escolaica

Lucrările de CEIP L’Escolaica de Cullera, finalizat în martie anul trecut, au constat în reabilitarea clădirii Primare și au implicat o investiție de 1,2 milioane de euro. Concret, lucrările au constat în redistribuirea spațiilor interioare pentru adaptarea acestora la nevoile educaționale, îndepărtarea acoperișului din azbociment, înlocuirea tuturor ferestrelor și a tâmplăriei exterioare a clădirii pentru îmbunătățirea eficienței energetice a acesteia, precum și ca aer conditionat si renovare a tuturor acoperirilor interioare si exterioare.

În plus, Ministerul Educației intenționează să desfășoare o a doua acțiune în acest centru de învățământ cu un buget de 1,4 milioane de euro pentru construirea unei noi săli de clasă pentru copii cu patru săli de clasă, trei pentru sugari 3-5 ani și o sală de clasă gratuită pentru sugari 2 ani; o nouă sală de sport; precum si renovarea tuturor bailor scolii si a teraselor. Aceste lucrări fac parte din Planul Edificant, așa că au fost delegate primăriei Cullera, care plănuiește să le demareze vara viitoare.

Pe scurt, investiția totală în reforma integrală a Școlii va depăși 2,6 milioane de euro, întrucât la acțiunea deja finalizată trebuie să adăugăm 1,4 milioane din a doua performanță cuprinsă în Plan edificator.

Pe de altă parte, Generalitat a planificat o investiție de peste 6,8 milioane de euro în Cullera, care va moderniza, extinde și îmbunătăți cele șapte centre de învățământ ale municipiului și va contribui la crearea a mai mult de 1905 locuri de muncă în sectorul construcțiilor.