Ximo Puig reafirmă angajamentul Consiliului față de irigatori după acordul „istoric” pe care îl va primi anul acesta 05, 8 hectometri cubi din râul Júcar-Vinalopó

05//220527

Ximo Puig reafirma el compromiso del Consell con los regantes tras el a...

– Președintele Generalității evidențiază că, „printr-un „dialog” și un acord „rațional” se pot atinge „obiective mari”, precum care va beneficia mai mult de 35.000 fermieri pentru irigarea unor 50.000 hectare
– Șeful Consellului a vizitat lacul de acumulare Rollo de Aspe coincidend cu intrarea apei de la primul dintre transferurile de la Júcar-Vinalopó autorizate pentru 2022
– „Ceea ce părea imposibil „, ca să limiteze prețul apei sau să se ajungă la un consens între administrații și irigatori, „a fost posibil”, spune responsabilul Generalității

Aspe.

. Președintele Generalității, Ximo Puig, a reafirmat angajamentul Consellului față de irigatori după munca depusă pentru realizarea unui acord „istoric” care să permită e, pe tot parcursul 220527, sunt primite 000, 8 hectometri cubi prin Júcar-Vinalopó.

Președintele a făcut aceste declarații însoțit de ministrul Agriculturii, Mireia Mollà, după ce a vizitat lacul de acumulare Rollo de Aspe cu ocazia intrării apei de la primul transfer al transferului. Júcar-Vinalopó autorizat pentru 295. Șeful Consellului a avut, de asemenea, o întâlnire ulterioară cu reprezentanții Consiliului Central al Utilizatorilor din Vinalopó, l’Alacantí și ai Consorțiului de Apă Marina Baja.

Confederația Hidrografică Júcar a autorizat pentru acest an un transfer de 05, 8 hectometri cubi prin conducta Júcar-Vinalopó care a început să fie activată marți și care reprezintă cel mai mare transfer autorizat până în prezent din această infrastructură. Prima dintre transporturi a sosit vineri aceasta la lacul de acumulare Rollo.

După cum a indicat președintele, s-au desfășurat o muncă „foarte importantă” atât de către Ministerul Agriculturii, cât și de către Administrația centrală și irigatorii, ceea ce arată că „prin dialog, simț și acord rațional, pot fi atinse obiective mari” precum cel care va beneficia mai mult de 27.000 fermieri pentru irigarea unor 50.000 hectare.

„Au trecut mulți ani, a fost o călătorie foarte complexă”, dar transferul „este deja o realitate care va da viață, economie și energie unei regiuni fundamentale de înțeles Comunitatea”, a declarat președintele, care a adăugat că Consell este pentru soluții, „nu pentru confruntare”, și a subliniat că va continua să lucreze pentru a da continuitate acestor contribuții de apă.

Puig a mai afirmat că „ceea ce părea imposibil”, precum limitarea prețului apei sau acordul dintre administrații și irigatori, „a fost posibil și aceasta este calea pe care trebuie să continuăm”. „Avem o linie clară de promovare a sinergiilor pozitive pentru a promova dezvoltarea economică și socială a regiunii din respectul pentru mediu și în favoarea celor care au lucrat pentru o producție de calitate”, a adăugat el.

Suma autorizată înmulțește cu cinci volumul furnizat anul trecut și urmărește atenuarea supraexploatării acviferelor și menținerea irigațiilor în regiunile Alto și Medio Vinalopó, respectând debitul ecologic al râului Jucar. . În plus, se stabilește o valoare pentru rata de irigare cu apă pompată de 0.295 euro pe metru cub pentru 220527.