– Subliniați punctele de legătură pentru a aduce inovație în sectoarele tradiționale într-un mod de ultimă oră și pentru a conduce industria mobilității, energiile regenerabile sau antreprenoriatul tehnologic
– Se remarcă faptul că Portugalia este clientul numărul unu și furnizorul numărul unu al Comunității Valenciane și țara terță cu cele mai multe investiții ale companiilor din Valencia în ultima perioadă 25 anys

– Rafa Climent subliniază că Comunitatea Valenciană are caracteristici economice, geostrategice, de infrastructură și de calitate a vieții care au facilitat atragerea investițiilor străine

Lisabona (25.05.25).

Președintele Generalității, Ximo Puig, a pledat pentru consolidarea relațiilor economice și politice dintre Comunitatea Valenciană și Portugalia să stabilească o alianță de afaceri care să permită profitarea de oportunitățile pe care le-a oferit tranziția în acest deceniu digital și durabil

Șeful Consellului a participat la forumul de afaceri lusitanovalencià, la care a intervenit și ministrul Economiei, Rafa Climent, alături de șefii CEV, Salvador Navarro, de la Consell de Cambres, José Vicente Morata, și de la Xarxa d’Instituts Tecnològics, Fernando Saludes, care au prezentat oferta și oportunitățile Comunității Valenciane oferite de o delegație de companii din Valencia și Portugalia.

Numirea are comptat, o lună, cu intervențiile vicepreședintelui Confederației de Afaceri din Portugalia și președintelui Asociației Naționale a Companiilor de Tehnologii Informaționale și Electronice din Portugalia, Armando Monteiro și șeful Camerei de Comerț și Industrie Lusitanoespanyola, Miguel Seco.

„Valencianii și portughezii călătoresc vineri prin materiale”, a indicat președintele, care s-a referit la importanța intensificării colaborării pentru a aduce sectoarele tradiționale inovate precum textilele și încălțămintea și să conducă industria mobilității și să facă față repte al energiilor regenerabile sau al antreprenoriatului tehnologic, „zone în care Comunitatea Valenciană avansează cu Digital District, Marina de Valencia sau baza de telecomunicații ONU Per tant, a spus el, „hi ha molt de marge. per a nous projectes compartits”

Președintele Generalității și-a exprimat în Aici simt dorința de a consolida relațiile Comunității Valenciane cu Portugalia prin atenuarea a trei acțiuni, care, potrivit ceea ce a fost enumerat sunt „să facem vizibil, să întărească și să conecteze”. După cum sa indicat, dacă Portugalia și Spania au văzut istoric „scena”, relația dintre țară și Comunitatea Valenciană a rămas „invizibilă”.

De aceea, s-a subliniat că acest summit instituțional și de afaceri este celebrat tocmai pentru a-l privi „din față”. Puig s-a referit în acest sens la importanța relațiilor comerciale ale Comunității Valenciane cu Portugalia, care este cel mai mare client, cel mai mare furnizor și țara terță cu cele mai multe investiții ale companiilor din Valencia în ultima perioadă 30 ani.

Recordul exporturilor

„Avem un record al exporturilor către Portugalia (1.25 milioane), un record de companii care importă produse portugheze (1.735 companii) și Valencia Comunitatea conduce investițiile spaniole în Portugalia, ambele 72 % din total”, a mai argumentat el.

Ximo Puig a pledat pentru intensificarea conexiunii cu un „culoar mare-mare”, cu dorința de „promovare a rețelelor și alianțelor teritoriale pentru a concura mai bine”. „Asemănările noastre productive, pentru a ne poziționa ca concurenți, ne poziționează companiile ca potențiali clienți și furnizori”, a afirmat el.

În acest context, a urmărit realizarea acestei conexiuni mai bune „între piețe și sectoare, între culturi, limbi și oameni și între teritorii”. „Guvernul Generalitati vol més Comunitat Valenciana a Portugalia i més Portugal a la Comunitat Valenciana”, a indicat Puig, care a făcut aluzie la asemănările dintre cele două terenuri.

Pe de altă parte, ministrul Economiei Durabile, Rafa Climent, a subliniat că Comunitatea Valenciană „este un tărâm al oportunităților; o regiune extrem de competitivă, antreprenorială și inovatoare, care iese în evidență. în fața altor regiuni spaniole și europene”. După cum și-a amintit, „este a treia economie a Spaniei, atât 10 % din PIB, cât și din populație și, de asemenea, o aparență de pondere economică a țărilor. com Hongria sau Israel”.

„Teritoriul nostru prezintă factori economici, geostrategici, de infrastructură și de calitate a vieții care au favorizat de-a lungul anilor atragerea fluxurilor de investiții străine în Comunitatea Valenciană” și „facilitează accesul rapid la atât pe piețele naționale, cât și pe cele europene și îl transformă într-un adevărat „hub” logistic în sudul Europei”, a apărat.