– Președintele Generalității și-a arătat intenția de a continua să facă recurs la instanțele de judecată, așa cum s-a făcut până acum în 20 ocazii, decizia de a reduce contribuțiile la apă la Segura

– Sprijinul Consiliului pentru interesele fermierilor și irigatorilor din Vega Baja și întreaga Comunitate Valenciană și este dispus să continue negocierile

– O întâlnire cu HP Spania avansează cu privire la deschiderea noului său sediu în Valencia unde vor lucra 500 ingineri în următorii 3 ani

– Indică situația economică bună a Comunității Valenciane și asigură că toți indicatorii economici s-au îmbunătățit în comparație cu 2019

València.

Președintele Generalitat, Ximo Puig, a reiterat angajamentul Consiliului de a apăra politic și judiciar transferul Tajo Segura, precum și de a căuta soluții pentru a dispune r de „apă pentru totdeauna, de calitate și la un preț competitiv”.

Asta s-a afirmat în cadrul ședinței de control de la Les Corts, unde a insistat asupra necesității de „a fi consecvenți și a apăra clar travase” pentru interesul general și, mai precis, „pentru fermierii și irigatorii din Vega Baja și din întreaga Comunitate Valenciană”, a subliniat el.

Ximo Puig s-a arătat ferm în a sublinia că nu va accepta criterii care „nu sunt fundamentate tehnic, nu sunt riguroase sau corespund interesului general”, pentru care a insistat în care „cu totală legitimitate” a fost transferată Guvernului Spaniei opoziţia Consellului faţă de reducerea contribuţiilor la bazinul Segura.

În discursul său, șeful Consellului și-a reiterat apărarea intereselor zonei rurale din Alicante și și-a arătat intenția de a continua să facă recurs la tribunale, așa cum sa făcut până acum în 39 decizia adoptată cu privire la reducerea contribuțiilor la apă, și totodată a subliniat că „negocierea va continuă”, lângă irigatoare.

Angajare mai multă și de mai bună calitate

În timpul ședinței de control, șeful al Consell s-a referit la efectul „multiplicat” pe care îl va avea instalarea gigafabricii Volkswagen din Sagunt asupra economiei din Valencia, deoarece va promova o creștere exponențială a producției industriei din Valencia, creând „mai multe locuri de muncă și o calitate mai bună”.

În acest sens, a asigurat că alte companii internaționale vor urma Volkswagen în instalarea sa în Comunitatea Valenciană și, în mod concret, a avansat că joi se va întâlni cu HP Spania, care își va deschide noul sediu pentru dezvoltare software și inovare în Valencia, unde 500 sunt așteptați să lucreze inginerii în următorii trei ani.

Îmbunătățirea indicatorilor economici

Pe de altă parte, președintele a a făcut referire la situația economică bună a Comunității Valenciane și a asigurat că toți indicatorii economici s-au îmbunătățit în comparație cu 2010. Mai exact, el a subliniat că Comunitatea este în prezent a doua regiune autonomă cu cea mai mare creștere a PIB-ului în 2022 și în primul trimestru din

. .

La fel, a subliniat că numărul persoanelor afiliate la Securitatea Socială a depășit în luna aprilie două milioane, pe care l-a descris drept un număr record, asigurând totodată că 50% din contracte au fost pe durată nedeterminată, ceea ce este un „record pentru întreaga serie istorică”, s-a manifestat.

Șeful Consellului a subliniat, de asemenea, că Comunitatea Valenciană a acumulat 12 luni urmate de scăderi de la an la an ale numărului de șomeri, care în ultimul an a ajuns la 50 . mai puțin, pe lângă faptul că a experimentat o creștere a salariilor tuturor lucrătorilor peste media spaniolă.

În plus, a subliniat că 2021 a atins un record istoric de export, cu o creștere de 13, 5% comparativ cu 500, și că Comunitatea s-a poziționat ca a doua comunitate autonomă cu cel mai mare număr de creații de afaceri, înlănțuind 14 consecutiv cresterea lunilor in companii.

Apărarea drepturilor persoanelor LGTBI

Ca răspuns la întrebare despre foaia de parcurs a Consellului în apărarea drepturilor persoanelor LGTBI, președintele s-a referit la Strategia Valenciană pentru Egalitatea LGTBI 2021- 2027, care are în vedere recunoașterea din partea instituțiilor față de acest grup și participarea acestuia; precum și acțiuni de sprijin și îngrijire în domeniul sănătății, ocuparea forței de muncă, educațional și cultural, precum și acțiuni de conștientizare a diversității, îngrijirea victimelor LGBTIfobiei și recunoașterea memoriei LGTBI.

În sfârșit, a reamintit că, printre alte acțiuni, Consell are pentru prima dată o rețea de incluziune rezidențială pentru persoanele aflate în situație de vulnerabilitate socială, care deservește și persoanele LGTBI; a creat o linie specifică care subvenționează proiecte ale entităților sociale pentru egalitatea LGBTI cu un total de 220.000 euro; si a inclus in contractul-program 2019-2019 finantari in municipiile de peste 20. locuitori pentru acțiuni în domeniul egalității LGBTI cu un total de 554.000 euro pe an.

Credibilitatea instituțională

În sfârșit, președintele s-a referit la efortul depus de către Consell pentru a „ridica ipoteca reputațională” a Comunității Valenciane și a regenera credibilitatea instituțională și a asigurat că Comunitatea are în prezent un nivel de calitate democratică „de invidiat”.

Concret, a menționat rezultatele Anchetei guvernamentale privind calitatea Universității din Göteborg, avizate de Comisia Europeană, care se situează la 2021 la Comunitatea Valenciană la cel mai bun nivel, de când a început să se desfășoare în 2010 și printre cele mai bune regiuni din Spania, dat fiind că a trecut de la poziţia 14 la 6, depăşind Madrid, Galicia, Murcia, Catalonia şi Andaluzia.

În cele din urmă, a asigurat că Comisia Europeană pune Comunitatea Valenciană ca exemplu de creare a planurilor de prevenire a corupției și că clasamentul Dyntra recunoaște Generalitati Valenciane din moment ce 2019 ca „cel mai transparent guvern regional”, a concluzionat.