– Președintele Generalității avansează că măsurile propuse vor fi transmise Guvernului Spaniei pentru a fi incluse în planul național de răspuns la criză

– Anunță aprobarea decretului-lege pentru flexibilizarea reglementărilor, reducerea birocratizării și eficientizarea „pe cât posibil” inițiative care mizează pe energiile regenerabile

– Subliniază că suveranitatea energetică este singura modalitate de garantare a stabilizării prețurilor pe termen mediu și lung

– Solicită ca Uniunea Europeană să adopte măsuri pentru a stopa „escaladarea speculativă” a prețurilor la energie care „pune în întreaga economie este în pericol”

València.

Președintele Generalității, Ximo Puig, a apreciat unitatea de acțiune demonstrată de socialul și organizațiilor economice să elaboreze o propunere comună ca răspuns la criza energetică rezultată din invazia Ucrainei.

Acest lucru a fost declarat în urma unei întâlniri cu secretarul general al CCOO-PV, Ana García; secretarul general al UGT-PV, Ismael Sáez, și președintele CEV, Salvador Navarro, în care s-a convenit să lucreze împreună la documentul care va fi trimis Guvernului Spaniei pentru includerea sa în Planul național pentru Răspuns la impactul războiului din Ucraina.

Concret, Ximo Puig a raportat că diferitele entități vor desfășura lucrări interne pentru a elabora măsuri, ținând cont în special de nevoile celor mai afectate sectoare, și a avansat că Luni viitoare se va întâlni din nou cu agenții sociali și economici pentru a evalua propunerile.

De asemenea, participarea miniștrilor Trezoreriei și Modelului Economic, Vicent Soler, și ai Economiei Durabile, Sectoarelor Productive, Industriei și Comerțului, Rafa Climent, la Conferința Sectorială convocată pt. în acest scop, să transfere poziția Comunității Valenciane către planul național de răspuns la criză.

Decret lege pentru promovarea suveranității energetice

Președintele a reamintit și că Consell va aproba săptămâna viitoare decretul-lege prin care intenționează să promoveze măsuri care să contribuie la o suveranitate energetică cât mai mare, întrucât este „singura modalitate de a putea garanta pe termen mediu și lung stabilizarea prețurilor la energie și au capacitatea de a menține o industrie și o energie accesibilă pentru familii”, a asigurat acesta.

În acest sens, și-a reiterat angajamentul de a flexibiliza reglementările, de a reduce birocratizarea și de a eficientiza „pe cât posibil” inițiativele care sunt dedicate energiilor regenerabile, precum fotovoltaica sau eoliană. energie electrică, sau către alte surse de energie precum hidrogenul verde și a pledat pentru intensificarea aplicării fondurilor europene în cercetarea acestui vector energetic.

Șeful Consellului a asigurat, de asemenea, că Generalitat va promova măsuri de eficiență și de economisire a energiei și va promova măsuri de sprijinire a comunităților energetice locale și dimensionarea centralelor solare pentru a avea capacitate maximă de producție și distribuție și de a răspunde la urgența energetică.

Măsuri europene

În același timp, a solicitat adoptarea unor măsuri de către Uniunea Europeană pentru „oprirea escaladării speculative” a prețurilor la energie care „pune în pericol întreaga economie”, și care speră să fie adoptate în cadrul Consiliului European care va avea loc la sfârșitul lunii martie.

În cele din urmă, a deplâns prejudiciul „enorme” pe care creșterea prețurilor îl are și asupra industriei și economiei din Valencia în ansamblu și care afectează și Generalitati, că aceasta va trebui să-și asume costuri energetice mai mari decât cele bugetate, de exemplu în transportul public sau consumul de energie în școli și spitale, pentru a numi câteva exemple.