– Avansuri pe care Consell le va aproba la finalul 2022 acestui proiect, al cărui obiectiv strategic este promovarea intermodalității în orașul Alicante și face posibilă creșterea planificată pentru rețeaua TRAM

– Președintele Generalității a participat la prezentarea acestei acțiuni, care va fi cofinanțată cu fondurile Feder Comunitat Valenciana 2021-2027

Alicante.

Președintele Generalității, Ximo Puig, a anunțat că proiectul de execuție a lucrărilor noii stații Intermodale Alacant, racordarea stației Luceros a TRAM d’Alacant cu stația ADIF-Renfe din Alicante, va fi autorizat de Consell la sfârșitul acestui an, astfel încât să poată fi licitat la începutul lunii , atribuit în prima jumătate a anului respectiv și a început la sfârșit.

Ximo Puig a subliniat că această acțiune, care are un buget de 100 milioane de euro, „este obiectivul strategic este de a promova intermodalitatea în orașul Alicante și de a face posibilă creșterea deja prezentată și planificată a rețelei TRAM din Alicante și zona sa metropolitană, care va avea ca pilon fundamental viitoarea stație intermodală Alacant”.

După cum s-a subliniat, această nouă acțiune plasează orașul Alicante „în poziția de a înfrunta viitorul cu o mobilitate modernă, tipică unei capitale mediteraneene care trebuie să aibă în transportul public o axă fundamentală. „. Președintele a mai subliniat că noul proiect aproape că triplează dotarea inițială a celui propus în 2003 și încorporează elemente de intermodalitate adaptate unei concepții mai ambițioase de legături urbane.

Proiectul de bază deja finalizat de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) include definirea și proiectarea stației intermodale și a tunelului său de acces prin bulevardul Salamanca.

Acest document va fi convenit în săptămânile următoare cu AVANT, ADIF și Consiliul Municipal Alicante pentru a finaliza versiunea finală a proiectului de construcție, așa cum s-a făcut până în prezent pentru a avansa în toate fazele proiectului respectiv.

Ulterior, Agenția de Siguranță Feroviară din Valencia (AVSF) va trebui să-i dea avizul pentru ca Sesiunea Plenară a Consellului să autorizeze licitația pentru lucrările eligibile pentru finanțare de către Uniunea Europeană prin Programul Operațional Fefer Comunitat Valenciana 2021-2027 .

Ceremonia de prezentare a proiectului a avut loc la stația Luceros a TRAM d’Alacant și a fost prezentă de ministrul regional pentru politică teritorială, lucrări publice și mobilitate, Arcadi Spania, directorul general din FGV, Anaïs Menguzzato, secretarul regional al Transporturilor, María Pérez, directorul general al AVANT, Javier Martínez Barco, directorul adjunct al stațiilor de est ale ADIF, Juan Bautista Cano și primul viceprimar al orașului Alicante, Manuel Villar Sola.

Conținutul proiectului

Propunerea tehnică propune o nouă stație intermodală cu patru șine și două platforme centrale, ceea ce mărește considerabil suprafața de ocupare la parter față de cea prevăzută în proiectul întocmit în 2007, care avea doar trei modalități de răspuns la extinderea rețelei anunțată vara trecută de ministrul politicii teritoriale, Arcadi Spania, în orașul Alicante.

Această creștere a numărului de șine va permite o îmbunătățire a frecvenței de trecere a trenurilor și tramvaielor și, în ultimă instanță, a funcționării serviciului feroviar, astfel încât să se ocupe de nevoile viitoarei extinderi programate pentru TRAM d’Alacant.

După cum a subliniat Arcadi España în timpul prezentării proiectului, această acțiune „răspunde nevoii de a miza pe intermodalitate detectată de Planul de mobilitate metropolitană Alicante-Elche elaborat de Generalitat Valenciana și extinderea rețelei prin Luceros, așa cum a fost detectat și de acest cadru strategic pentru infrastructurile din Alicante”.

De asemenea, noua stație este propusă complet în subteran față de proiectul întocmit în 2007, nu afectează starea sa finală parcării vehiculelor ADIF și are în vedere o placă intermediară care va găzdui holul principal al gării și care ar putea face legătura cu viitoarea stație de metrou.

Extinderi viitoare ale rețelei

Această nouă stație a fost propusă de parte a FGV ca proiect fundamental pentru extinderea rețelei, deoarece va fi punctul de plecare al unei extinderi a TRAM care va conecta cartierele La Florida, Ciudad de Asís și San Fernando-Princesa prin sud-vestul orașului. din Alicante Mercedes. Acest nou aspect al liniei a fost prezentat de Generalitat la Alicante vara trecuta si se estimeaza ca va avea o investitie de 35 milioane de euro.

În plus, din această nouă stație se are în vedere și crearea noii Linii 6 a TRAM (Alacant Intermodal – Hospital de Sant Vicent), al cărei traseu se va desfășura de-a lungul sudului Gran Vía, prin poligonul San Blas, Los Ángeles, San Agustín, Tómbola și Divina Pastora, până la conectarea cu ruta actuală la TRAM d’Alacant, lângă stația Ciudad Jardín. Investiția planificată pentru această nouă linie, care va asigura coloana vertebrală pentru o zonă din Alicante care în prezent nu dispune de transport public de mare capacitate, este estimată la 2021. milioane de euro.