Puig donează sprijin fermierilor din Valencia, cere Europei să nu cedeze presiunilor din partea Africii de Sud și oferă ministrului Agriculturii sprijinul Consiliului pentru a apăra sectorul citricelor

2022/05/2022

– Președintele Generalității cere Comisiei Europene să „regândească” și reamintește că interesul său „trebuie să fie protecția dăunătorilor” amb l’ aplicació del tratament en fred a la importació de cítrics

– În timpul acestei șapte a săptămânii, șapca The Consell l-a transferat pe ministrul Agriculturii și pe europarlamentarul Inmaculada Rodríguez Piñero pentru a-și dubla eforturile în apărarea taberei Valencia
– Luis Planas îl informează pe președinte că va aborda astăzi această problemă cu comisarul european și că o va include pe ordinea de zi a ședinței miniștrilor UE de marți viitoare

– Puig va continua să contacteze atât ambasadorii germani, cât și olandezi, deoarece aceștia pot schimba poziția contrar celei a fermierilor din Valencia

València.

997817 Președintele Generalității, Ximo Puig, este implicat personal în apărarea citriculturii Valenciana după faptul că Comisia Europeană și-a retras în ultimul moment propria propunere de aplicare a unui tratament fred importurilor de citrice din Africa de Sud și din alte țări din zonă, precum Zimbabwe, cu scopul de a evita riscul de intrare a ciumei. de arna falsă („Thaumatotibia leucotreta”) în teritoriul comunitar.

În acest weekend, Puig s-a adresat ministrului Agriculturii, Luis Planas, pentru a-i cere să manifeste o atitudine de „maximum fermesă” având în vedere Unió Europea davant d’aquest „gir inesperat”. „ceea ce va duce la retragerea inițiativei de impunere a procedurii de referit pentru controlul sănătății plantelor.

În acest punct, președintele Generalitati face apel la autoritățile comunitare să nu cedeze presiunilor din Africa de Sud” ​​și să „prioritizeze protecția sănătății plantelor”. ale citricurilor europene la interese și considerente de orice alt fel”.

Al mateix temps capacul Consiliului li a oferit ministrului Agriculturii „tot sprijinul și colaborarea Generalitati într-un subiect la fel de sensibil ca acesta”, având în vedere dintre întâlnirile pe care Planas și-a propus să le țină astăzi cu omologii lor comunitari în cadrul Consiliului de Miniștri ai Agriculturii din UE. Planas va forța unul dintre punctele de ordinea zilei să continue să reconsidere poziția UE cu privire la tratamentul en fred. La fel, ministrul ceaiului a planificat să se întâlnească în aceste zile cu comisarul european pentru a aborda întrebarea.

Puig a contactat-o ​​și pe europarlamentarul valencian Inmaculada Rodríguez Piñero pentru sol·licitar-li, care dublează toate eforturile în sfera europarlamentară „pentru a se asigura că cerințele corecte ale cultivatorii de citrice din Valencia și Europa continuă să fie cu adevărat atestați”.

Comisia, după retragerea documentului inițial privind tratatul în fred, după cum s-a subliniat, își va anunța intenția de a prezenta o nouă propunere cu privire la această problemă, care lasă portal deschis negocierii și o marjă de manevră pentru a continua lucrul.

Decizia de execuție comunitară se datorează presiunilor dure exercitate atât de guvernul sud-african, cât și de aliatul său tradițional, Baixos, precum și sprijinul Germaniei. De asemenea, șeful Consellului va ține legătura cu ambasadorii acestor două țări pentru a aborda situația.

În acest sens, președintele critică autoritățile comunitare „pentru că se reconsideră, pentru că ceea ce este evident este că, atunci când vine vorba de a legifera într-o chestiune ca aceasta, Criteriul care trebuie prevalează protecția sănătății plantelor din citricultura europeană împotriva riscului de intrare a dăunătorilor și a bolilor”.

În plus, rețineți că impunerea unui tratat gratuit la importurile de citrice provenite din țări africane certificate „este susținută de un raport științific riguros întocmit de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară ( EFSA)”.

În cele din urmă, Puig exprimă că „Consiliul împărtășește cu ansamblul entităților reprezentative ale citriculturii șocul și disconfortul” care a trecut și reafirmă „sprijinul indestructibil al Generalitati față de acestea. cereri si pretentii”.