– Mónica Oltra și Rafa Climent participă la inaugurarea conferinței „Dreptul la îngrijire din perspectivă feministă” organizată de Institutul Femeii

– Climent: „Dacă vrem o societate mai echitabilă și mai incluzivă, trebuie să abordăm dreptul la îngrijire din perspectivă de gen”

Vicepreședintele și ministrul Egalității și Politicilor Incluzive, Mónica Oltra, a subliniat că obiectivul viitoarei Legi a Egalității merge „dincolo de eliminarea discriminării și inegalităților și de promovarea egalității”, oferind un cadru legal care garantează „egalitatea transversal, deoarece egalitatea de gen. avantajează întreaga societate”.

Oltra a făcut aceste declarații în cadrul inaugurarii conferinței „Dreptul la îngrijire din perspectivă feministă”, organizată de Ministerul Egalității, prin Institutul Femeii, în colaborare cu Universitatea din Valencia.

Vicepreședintele a fost însoțit de directorul Institutului Femeii, Toni Morillas, și de ministrul Economiei, Sectoarelor Productive, Comerțului și Muncii, Rafa Climent.

Oltra a subliniat în discursul său importanța „îngrijirii” ca „cel mai important lucru din viață” și, în același timp, „partea cea mai subestimată social și cel mai prost plătită” pentru că „în mod tradițional, noi femeile am făcut-o”.

„Din acest motiv, -a afirmat el- revendicarea dreptului la îngrijire presupune revendicarea dreptului la timp, plasarea vieții în centrul politicilor noastre publice, așa cum facem deja. , și implică asumarea că îngrijirea este o responsabilitate colectivă și nu una individuală”. Există „o responsabilitate socială și cea a administrațiilor publice în a garanta că vremurile sunt echitabile și că nu întotdeauna femeile își asumă îngrijirea”, a subliniat ea.

„Din acest motiv, -a adăugat el-, din Consell pregătim o nouă lege a egalității care abordează, printre alte aspecte, necesitatea schimbării paradigmei diviziunii sexuale a munca”.

În acest sens, el a insistat că va fi o „lege de clasă, care promovează o schimbare a modelului productiv”, bazată pe patru premise: eliminarea oricărei forme de discriminarea bazată pe sex și/sau gen promovând o schimbare de paradigmă în raport cu rolurile și stereotipurile de gen; generarea de politici publice care să permită femeilor și bărbaților să participe în condiții egale la viața familială, socială, comunitară și economică.

Al treilea pilon al acestei legi este „a pune în valoare îngrijirea și a promova universalizarea acesteia într-o manieră coresponsabilă”, împreună cu promovarea diverselor modalități de exercitare a masculinităților, iar al patrulea este se concentrează pe lucrul pentru egalitatea de gen cu o abordare intersecțională.

Oltra a subliniat ca, printre masurile specifice la care se lucreaza, se numara si promovarea zilei de 32 ore pentru abordarea discriminării în muncă, pregătirea unui raport anual privind impactul creșterii, vindecării și îngrijirii asupra PIB-ului economiei sau adoptarea de măsuri pentru combaterea decalajului în îngrijire, printre alte aspecte legate de educație, intersecționalitate, sănătate, cultură sau mediul.

Schimbări la locul de muncă

La rândul său, ministrul Economie Durabilă, Sectoare Productive, Comerț și Muncă, Rafa Climent, a subliniat că dedicarea femeilor pentru sarcinile de îngrijire legate de mediul familial „îngreunează serios accesul acestora la un loc de muncă, devenind un motiv de muncă cu jumătate de normă involuntară sau chiar de muncă. inactivitate din cauza obligaţiilor de îngrijire”.

„Dacă ne dorim o societate mai echitabilă și mai incluzivă, trebuie să ne confruntăm cu dreptul la îngrijire -unul dintre marile atuuri ale societății noastre- din perspectiva de gen, reechilibrând timpul dedicat să ai grijă echitabil și echitabil între bărbați și femei, atât în ​​sfera publică, cât și în cea privată”, a spus el.

„Pentru a face acest lucru, -a subliniat Climent- trebuie să promovăm politici publice în favoarea raționalizării programelor zilei de lucru plătite și a reducerii acestei zile, să promovăm schimbări sociale care care ajută la reconfigurarea rolurilor de gen în îngrijire și care promovează coresponsabilitatea, cum ar fi concediul de paternitate și maternitate, adopția și plasamentul, cele legate de boli ale persoanelor din familie, sau dependență și diversitatea funcțională, precum și asumarea îngrijirii de către Administratii Publice”.