– Fondurile europene alocă 55, 1 milion pentru ajutoare pentru construcția de locuințe sociale de închiriere în clădiri eficiente energetic

– Comunitatea Valenciana este prima comunitate autonoma care a lansat acest program care promoveaza colaborarea public-privata printr-un concurs in dreptul de suprafata

)- Aceste case trebuie să fie finalizate până la 36 iunie 2026

Al doilea vicepreședinte și ministrul locuințelor și arhitecturii bioclimatice, Héctor Illueca, și ministrul transporturilor, mobilității și agendei urbane, Raquel Sánchez, au semnat vineri un acord bilateral pentru promovarea prin transferul drepturilor de suprafață a 1.100 locuințe în 17 parcele aflate in proprietatea Generalitati.

Pentru aceasta, Ministerul Agendei Urbane alocă 54.105.000 euro în cadrul Programului de ajutor pentru construirea de locuințe închiriate sociale în clădiri eficiente energetic din fondurile Next Generation.

Promovarea acestor locuinte se va realiza prin concurs pentru constituirea drepturilor de suprafata asupra 17 parcele ale Entității Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVha) al căror obiectiv este construirea și administrarea acestor unități de locuințe publice de închiriat. O acțiune care se înscrie în Programele de Asistență pentru Reabilitare Rezidențială și Locuințe Sociale ale Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență (PRTR).

„Această semnătură atestă un nou pas al acestui Guvern în promovarea chiriei accesibile și în realizarea și materializarea dreptului la o locuință decentă”, a spus ministrul în discursul său.

„Aceasta este o necesitate democratică deoarece exercitarea altor drepturi fundamentale depinde de aceasta, precum și esențială pentru relațiile noastre personale, integrare și propria noastră dezvoltare ca ființe umane”. a adăugat Raquel Sánchez.

La rândul său, vicepreședintele II și ministrul Locuinței a evidențiat în discursul său „capacitatea de transformare și oportunitatea unică pe care o reprezintă fondurile europene”. El și-a arătat, de asemenea, satisfacția pentru că „Comunitatea Valenciană va fi prima comunitate autonomă care va lansa fondurile pentru programul de promovare și creștere a stocului public de locuințe eficiente din punct de vedere energetic”.

Aceste construcții vor fi dezvoltate în sistem de colaborare public-privat prin ajutoare pentru „promovarea implicării decisive și necesare a agenților privați”, a punctat Héctor Illueca în acest sens.

De asemenea, vicepreședintele a subliniat importanța acestui acord bilateral pentru că „avansează către o economie durabilă, echitabilă și rezistentă”.

În acest sens, vicepreședintele a subliniat că acest acord „va fi însoțit de 50 încă milioane pentru a construi 1.100 mai multe case”. Prin aceasta „lucrăm în continuare la Planul 2.400, în scopul extinderii și consolidării fondului de locuințe publice al Generalitati cu perspectivă transversală în teritoriu” , este terminat.

La eveniment au participat și Secretarul General al Agendei Urbane a Ministerului, David Lucas, și Secretarul Autonom pentru Locuințe și Funcția Socială, Alejandro Aguilar.

Caracteristicile concursului de loturi

Pentru concursul de constituire a dreptului de suprafață, Conselleria pune la dispoziție 17 parcele grupate în trei loturi. Primul și al doilea lot corespund provinciei Alicante. Prima oferă trei terenuri în sectorul L’Alquería din Sant Joan d’Alacant, unul pe bulevardul Ausiàs March din El Campello și altul în sectorul Rabasa faza II din Alicante. Al doilea lot oferă și alte patru terenuri în L´Alquería din Sant Joan d´Alacant și două în Calle La Huerta din San Vicente del Raspeig.

Al treilea lot corespunde în întregime provinciei Valencia. Mai exact, trei terenuri sunt oferite în La Torre de València, două în Santa Anna în Gandia și unul în strada L´Horta de Silla.

EVha va derula o licitație publică în care se vor adjudeca promovarea, construcția și administrarea ulterioară a locuințelor. Ajutorul va fi proporțional cu suprafața utilă a fiecărei locuințe, cu maximum 700 euro pe metru pătrat și o subvenție maximă de . .000 euro pe locuință.