– Cele două ministere întăresc colaborarea dintre noul model de orientare educațională și unitățile de sănătate mintală pentru copii și adolescenți

– Directorii generali de Incluziune Educațională și Asistență în Sănătate și Comisia Prezidențială pentru Planul de Acțiune din Valencia pentru sănătatea mintală au participat la întâlnire

Ministerele Educației, Culturii și Sportul și Sănătatea Universală și Sănătatea Publică au abordat într-o ședință a Comisiei Sănătate-Educație întărirea protocoalelor, îndrumărilor și măsurilor de sprijinire a susținerii emoționale și sănătății mintale în rândul elevilor.

În cadrul ședinței, pe lângă directorul general de Incluziune Educațională, Raquel Andrés, directorul general de Asistență pentru Sănătate, Mariam Garcia Layunta, și Comisia de Președinție a Generalitati pentru Planul de acțiune din Valencia pentru sănătatea mintală, dependența de droguri și comportamentele de dependență, Rafael Tabares.

În acest sens, directorul general de Incluziune Educațională, Raquel Andrés, a evidențiat „munca comună și coordonată a celor două ministere de a împărtăși resursele cu cei care se confruntă cu problemele de sănătate mintală. a elevilor noștri și de a facilita, în același timp, sarcina de evaluare și relație între personalul de orientare educațională a centrelor de învățământ și a noilor unități specializate în orientare cu unitățile de sănătate mintală infantilă și a adolescenței (USMIA)” .

Educația, cu scopul de a îmbunătăți sprijinul elevilor în dezvoltarea lor emoțională, a implementat în acest curs un nou model de orientare educațională care crește o 37 % mai mulți consilieri și consilieri în centrele de învățământ, precum și personal mai specializat care garantează o atenție mai bună studenților. Acest model include, pe parcursul lunii, 6 unități de orientare specializată (UEO) complet noi, formate din 101 specialiști care să evalueze echipele și departamentele de orientare educațională ale centrelor.

„După mulți ani de colaborare între sectorul sănătății și al educației în promovarea și educația pentru sănătate la școală, necesitatea de a reînnoi angajamentele, de a consolida els llaços existents i bet por noves estratègies que cobrisquen els vells y els nous probleme”, indică directorul general al Assistència Sanitària.

„Angajamentul nostru în domeniul educației trece prin realizarea de programe comune care să asigure calitatea intervențiilor ce urmează a fi realizate; elaborarea și evaluarea unui proiect coordonat pentru depistarea și îngrijirea timpurie a minorilor cu probleme de sănătate mintală și reînnoirea protocoalelor de coordonare între sistemul de sănătate mintală și centrele de învățământ pentru abordarea situațiilor legate de sănătatea mintală”, spune Mariam García Layunta.

Millor coordonarea acestui nou model de orientare educațională cu Rețeaua de Sănătate USMIA a Generalitati a urmărit unul dintre obiectivele întâlnirii, iar pentru aceasta au participat la întâlnire coordonatorii UEO de conviețuire și conduită din Alicante, Castelló și València, precum și ai unităților de educație terapeutică (UET), împreună cu psihologi, psihiatri și asistenți sociali ai USMIA din Ribera, Campanar, Malva-Rosa, Castelló de la Plana, Marina Baixa și Spitalul General d’Alacant.

Linii de lucru

Una dintre liniile de lucru care este Ce are a fost stabilită în Comisia Sănătate-Învăţământ este simplificarea coordonării între personalul de îndrumare al centrelor de învăţământ şi USMIA la momentul stabilirii planului terapeutic specific fiecărui elev cu probleme psihice şi care cuprinde acţiuni coordonate care urmează să fie realizate de către echipele didactice şi de orientare şi echipele medicale.

De asemenea, o altă modalitate la care se lucrează este adaptarea orientărilor de acțiune comună între centrele de învățământ și USMIA la noul model de orientare educațională, atât face grupele de centre de invatamant si UEO cu milioanele pe care Sanitat le introduce in structura USMIA.

Întâlnirea a abordat, de asemenea, necesitatea de a consolida sprijinul specific în cazurile de comportament auto-vătămare și de ideație suicidară. În acest sens, Educația, prin UEO-uri și noul model de orientare, a implementat noi linii directoare, protocoale și acțiuni axate pe sprijinirea emoțională și educarea elevului pentru a dona răspunsuri la consecințele care sunt „arrosseguen de pandemie, care se alătură celor existente.

Un alt punct care s-a discutat este sprijinul specific elevilor cu probleme psihice, atât cei care sunt școliți în unitățile de învățământ terapeutic (UET), cu care rep. îngrijire educațională la domiciliu.