– Centrele de sănătate vor avea noi aparate cu ultrasunete, retinografe, Doppler, electrocardiografie, dermatoscoape, defibrilatoare și camere de teledermatologie, printre altele

– Ministrul transferă către entități și asociații Planul de acțiune pentru asistența primară și comunitară în Comunitatea Valenciană

– Sănătatea va aloca mai mult de 326 milioane de euro pentru implementarea Cadrului strategic de îngrijire primară și comunitară 2022-2023

– Forța de muncă structurală primară va crește anul acesta cu 1.613 locuri noi

Ministrul Sănătății Universale și Sănătății Publice, Ana Barceló, a avut o întâlnire marți cu reprezentanții entităților și asociațiilor legate de Asistența Primară din Comunitatea Valenciană pentru a se adresa obiectivele noului cadru strategic pentru îngrijirea primară și comunitară 2022-2022, care va presupune o îmbunătățire organizatorică, îngrijire și o creștere a resurselor alocate centrelor de sănătate.

De Ziua Internațională a Asistenței Primare, Ministrul Sănătății a ținut să sublinieze importanța Asistenței Primare în sistemul public de sănătate din Comunitatea Valenciană și a declarat că „În fiecare zi lucrăm pentru să îmbunătățească îngrijirea pe care o primesc cetățenii și astfel încât centrele de sănătate să aibă resurse mai multe și mai bune pentru a putea răspunde nevoilor de îngrijire ale populației”.

Barceló are aspecte avansate legate de Planul de acțiuni pentru îngrijirea primară și comunitară, documentul care detaliază și dezvoltă acțiunile prevăzute în Cadrul strategic și care a fost transmis Ministerului Sănătatea să opteze pentru cofinanțarea cu fonduri de stat pentru unele dintre inițiativele incluse în Cadrul Strategic.

Printre aceste măsuri se numără și cofinanțarea noului echipament tehnologic cu care vor fi dotate centrele de sănătate, „mai mult de 2.000 noi echipamente de tratament și diagnostic, care vor accelera și crește capacitatea de rezoluție a centrelor de sănătate”, potrivit Ana Barceló.

În ceea ce privește dotarea tehnologică, centrele de sănătate vor avea noi aparate cu ultrasunete fixe și portabile, retinografe, Doppler, camere pentru teledermatologie, dermatoscoape, electrocardiografie, aparate de monitorizare a tensiunii arteriale, defibrilatoare și complete. truse pentru îngrijiri de urgență în medii rurale.

În acest fel, „pe lângă facilitarea muncii desfășurate de profesioniștii din domeniul sănătății în centrele de sănătate, creșterea echipamentelor tehnologice va accelera efectuarea testelor de diagnostic, va evita necesitatea deplasarea pacienților în alte centre și, pe scurt, oferirea unei îngrijiri de calitate mai bună”, a subliniat Barceló.

326 milioane pentru Cadrul Strategic pentru Asistența Primară

Incorporarea de noi tehnologii pentru imbunatatirea capacitatii de rezolvare a problemelor este una dintre masurile prevazute in noul Cadru strategic pentru asistenta primara si comunitara

–, lansat de Ministerul Sanatatii si care are un buget de 326 milioane de euro alocate îmbunătățirii infrastructurii, echipamentelor și sistemelor informaționale, precum și creșterii resurselor umane în centrele de sănătate din Comunitatea Valenciană și implementării unui nou model de îngrijire și organizare în centre.

Potrivit lui Barceló, „scopul este de a consolida acest nivel de îngrijire ca coloana vertebrală a sistemului de sănătate. Prin urmare, pe lângă bugetul inițial pentru acești doi ani pentru a reînnoi Primar Îngrijire (326 milioane), în următorii ani resursele vor continua să crească până la atingerea 2025 25% din bugetul total de sănătate”. De altfel, Comunitatea Valenciană este deja a patra care alocă cel mai mare procent din Spania cu 15, 1%, conform datelor de la Ministerul Sănătăţii.

1.613 locuri noi în Asistența Primară

Obiectivul noului model de Asistență Primară este adaptarea asistenței medicale la noua realitate. În acest fel, se urmărește să răspundă cronicizării și îmbătrânirii populației, motiv pentru care se va mări personalul și se vor promova noile tehnologii și sisteme informaționale.

De fapt, personalul actual de Asistență Primară va fi majorat cu % , iar anul acesta vor mai fi cu 1.613 locuri, ceea ce va permite ca ratele să fie reduse sub recomandările existente. Pentru aceasta, Ministerul Sănătăţii urmează să investească 130, 7 milioane de euro.

În plus, în ceea ce privește resursele materiale, investițiile în tehnologie și infrastructură de către 2022 și 2023 se ridică la 188 milioane de euro. Din total, mai mult de 25 vor fi pentru construirea de noi centre de sănătate; iar 8 milioane vor merge către îmbunătățiri ale sistemelor informaționale.

Sistem organizatoric mai agil și mai eficient

Centrele de sănătate vor avea cu trei coordonări diferenţiate: medicale; asistenta medicala si administrare/admitere. Scopul este de a obține o mai mare agilitate și eficiență în asistența medicală. În acest scop, în acordurile de management vor fi stabiliți indicatori ai echipelor primare pentru a îmbunătăți anumite aspecte identificate în fiecare centru,

Toate acțiunile prevăzute în Cadrul Strategic pentru Asistența Primară urmărește optimizarea asistenței medicale, urmând să fie stabilite și mecanisme de îmbunătățire a coordonării între diferitele niveluri de îngrijire, de la primară la specializată, cu sănătatea mintală, sănătatea publică, precum și domeniile socio-sanitar și educațional.

În sfârșit, trebuie amintit că se lucrează la un decret pentru implementarea unor mecanisme care să încurajeze ocuparea posturilor greu de acoperit.

„Vom crea un sistem de îngrijire primară puternic, care să îi permită să devină axa principală a sănătății din Valencia. Toate măsurile care urmează să fie implementate au ca scop consolidarea sistemul, să-l modernizeze și, mai ales, să răspundă nevoilor cetățenilor”, a indicat Barceló.