CAF este o abreviere ce vine de la „Comunități Financiare Autofinanțiabile”. Sub această denumire puțin sofisticată se ascunde o idee simplă. Persoanele cu posibilități economice limitate pot contribui cu câte puțin la un fond de unde tot ei se pot împrumuta cu valori scăzute ale dobânzii după niște reguli.

Pentru a crea o astfel de comunitate autofinanțiabilă sunt necesare cel puțin 10 persoane. Aceștia pun o mică sumă în comun și la sfârșit de an își împart beneficiile rezultate din împrumuturi către membri, dacă acestea există. Conseleria care se ocupă de imigrație condusă de Rafael Blasco susține crearea de astfel de forme solidare de întrajutorare între imigranți.

Dacă doriți să participați la o astfel de comunitate sau să aflați mai multe detalii vă puteți adresa Fundației CeiMigra din Valencia. Acest proiect, de comunități autogestionabile, este promovat de un ONG care activează și în Barcelona și Madrid și care se numește Desarrollo Comunitario. Principalii vizați sunt imigranții cu resurse limitate cărora băncile le refuză în mod normal credite.

Creditele merg de la 300 până la 1000 de euro. ONG-ul Desarrollo Comunitario poate face auditul persoanelor care cer creditele, în vreme ce membrii care au contribuit la fond stabilesc mecanismele de garanție și control. În Valencia, parteneri ai Desarrollo Comunitario sunt cei de la o platformă de intervenție socială numită Nittúa care se dedică creării de legături între economic și social și dezvoltării economiei solidare. Acesta este un câmp de acțiune socială cu bune rezultate în care s-ar putea implica și asociații românești.