Comunitatea Madrid va investi anul acesta 130 de milioane de euro în licitația pentru construirea unei noi școli, a patru institute și cinci grădinițe, concomitent cu lucrările de extindere a altor 23 de centre, distribuite în 19 municipalități din regiune. Învățământul public din Madrid va avea un total de 12.000 de noi locuri școlare atunci când aceste infrastructuri educaționale vor începe să intre în funcțiune în următorul an universitar 2023/24.

Toate aceste proiecte sunt incluse în bugetele regionale pentru acest an și includ 13 centre situate în capitală, în timp ce restul de 20 vor crește oferta educațională publică în 18 locații din Comunitatea Madrid.

Consiliul Guvernatorilor, sărbătorit în mod extraordinar la Galapagar, a cunoscut astăzi un raport care detaliază fiecare dintre aceste acțiuni în care contemplă și cele 31 de lucrări care se desfășoară în prezent în centrele de învățământ publice din regiune. La acestea se vor adăuga alte opt care vor începe în scurt timp, inclusiv cele ale gimnaziului IES Francisca de Pedraza (Alcalá de Henares) sau cele ale IES Malala Yousafszai (Madrid).

Documentul detaliază că în următoarele luni vor fi licitate lucrările (între noi și extinderi) la 12 institute de Învățământ Gimnazial, 14 școli de Învățământ Infantil și Primar, o extindere a unui alt Învățămînt Special, un Centru Rural Grupat și cinci școli de Învățământ.

Acest set de măsuri va răspunde nevoilor de școlarizare în centre publice din Comunitatea Madrid, prin crearea a aproape 12.000 de locuri școlare. Dintre aceștia, 2.358 vor fi din Ciclul I de Infantil, 3.965 de la 3 la 12 ani, 5.610 de la ESO și Bacalaureat și 20 de la Special, în 499 de săli de clasă noi. Cele mai multe dintre ele sunt destinate să culmineze prin fazele corespunzătoare de încetare a centrelor deja începute, sau să construiască într-o singură fază pe cele care sunt nou create, respectând astfel angajamentul dobândit la începutul Legislativului.

În primul rând, se procesează licitația pentru un contract de extindere a institutelor: la Madrid (Jane Goodall-Las Rejas, María Rodrigo), Alcalá de Henares (Francisca de Pedraza-La Garena), Torrejón de Ardoz (Juan Bautista Monegro). ), și unul nou, în Arganda del Rey. Între toate adaugă o investiție de 27,2 milioane de euro. De asemenea, vor fi realizate extinderi în școlile din Madrid (CEIP Nuria Espert și CEIP María de Villota) și din Algete (CEIPSO Santo Domingo); pe lângă noua școală publică din Cañaveral, din capitală. Aceste acțiuni au un buget de 23,2 milioane.

Reconstituirea frigiderului din IES Rmiro de Maeztu

În 2023, va începe construcția și noua sală de sport a IES Ramiro de Maeztu, cunoscută sub numele de La Nevera, din Madrid, care va înlocui infrastructura care a fost distrusă de furtuna Filomena. Ca noutate, va fi dotat cu un sistem de climatizare bazat pe energie regenerabila. Investiția totală va fi de 4 milioane, întrucât în ​​acest institut emblematic al capitalei au fost incluse diverse îmbunătățiri în care, pe lângă faptul că are trei noi săli de calculatoare, accesibilitatea va fi îmbunătățită.

Într-un alt pachet de licitații, vor fi realizate cinci extinderi de clădiri situate în municipiile Getafe (CEIP María Blanchard); Leganés (CEIP Gabriela Morreale și IES Rafael Frubeck de Burgos); Parla (IES Pedro Perez Llorca); și Alcorcón (CEIP Isabel la Católica); și un nou institut în Rivas-Vaciamadrid (IES nr. 6) cu o investiție de 32 de milioane. În același mod, Centrul de Educație Specială Peñalara din Collado Villalba va fi extins și vor fi acoperite terenurile de sport ale CEIP Virgen de la Paz (Collado Mediano) și Divino Maestro (Los Molinos), cu un buget de un milion de euro.

De asemenea, două școli și un institut vor fi extinse: la Madrid (CEIP Margaret Thatcher), Arroyomolinos (IES Torcuato Fernández Miranda) și Villamantilla (CEIPSO San Miguel), pentru care vor fi alocați 13,4 milioane de euro.

Executivul regional finalizează și ordinul către Compania Publică TRAGSA, în valoare de 9,1 milioane, pentru construcția la Madrid a IES Ana Frank și extinderile CRA Amigos de la Paz din Anchuelo și CEIP Beethoven, din Torrejón. a lui Ardoz.

Pe de altă parte, printr-un acord-cadru, se va realiza extinderea unui IES din El Molar (IES Cortes de Cádiz); și două școli: Fuenlabrada (CEIP Ivonne Blake) și Valdilecha (CEIP Miguel de Cervantes), cu o investiție de 1,7 milioane. În mod similar, începerea a cinci noi grădinițe în orașul Madrid este iminentă, fiecare cu 186 de locuri și un total de 18,5 milioane. Mai exact, acestea vor fi amplasate în Arganzuela, Valdebebas, Villaverde, El Cañaveral și Ensanche de Vallecas.

Acest program ambițios este completat de elaborarea de noi proiecte pentru încheierea CEIP Maruja Mallo, din Móstoles, extinderea Conservatorului Teresa Berganza, din Madrid și începerea unui centru de educație specială și a noilor institute construite într-o singură fază în Valdebebas și El Cañaveral. în Madrid, Valdemoro și în cartierul Los Molinos din Getafe.

Cele 12.000 de noi locuri de școală publică din toate lucrările din școlile și institutele publice vor crește oferta educațională din municipiile Alcalá de Henares, Alcorcón, Algete, Anchuelo, Arganda del Rey, Arroyomolinos, Collado Mediano, Collado Villalba, El Molar, Fuenlabrada. , Getafe, Leganés, Los Molinos, Madrid, Parla, Rivas-Vaciamadrid, Torrejón de Ardoz, Valdilecha și Villamantilla.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid va investi anul acesta 130 de milioane pentru a construi și extinde 33 de școli și institute publice