Comunitatea Madrid va deschide pe 13 aprilie perioada de înscriere pentru procesul de admitere a studenților pentru Învățământul preșcolar, primar, special, secundar obligatoriu și bacalaureat pentru următorul an universitar 2023/24. Apelul pentru școlarizare, care se va derula până în data de 26 a aceleiași luni, se adresează celor peste 2.000 de centre de învățământ susținute cu fonduri publice din regiune: grădinițe, școli și institute.

Familiile – se așteaptă ca în jur de 150.000 să participe – vor putea prezenta documentația personal la centrul ales în primul rând și, de asemenea, electronic, prin intermediul site-ului oficial al Comunității Madrid. Formularele care trebuie completate sunt disponibile în centrele de învățământ și chiar pe portalul de internet.

În cazul ciclului II de Învățământ preșcolar, primar, special, gimnazial obligatoriu și bacalaureat, listele elevilor admiși vor fi publicate pe 7 iunie. Perioada de înscriere va fi din 13 până în 29 iunie pentru ciclul II de Primar și Special Sugari, iar din 22 iunie până în 7 iulie pentru Gimnaziul și Bacalaureat. Între timp, în primul ciclu de Infant, cei admiși vor fi cunoscuți pe 14 iunie, iar înscrierile vor fi în perioada 15-29 iunie.

În cursul următor, scorurile care au fost adaptate pentru a se conforma LOMLOE de stat vor continua să fie aplicate pe parcursul acestui proces de admitere. Deși această lege a educației acordă prioritate proximității față de centrul de domiciliu al părinților ca principală evaluare, guvernul regional, în limitele competențelor sale, acordă prioritate altor circumstanțe, cum ar fi apariția fraților în aceeași școală sau facilitarea grupării.

În acest fel, urmărește păstrarea libertății de alegere, unul dintre principalele semne distinctive ale politicii educaționale a Executivului Comunității Madrid. În acest an școlar 2022/23, aproape 95% dintre familii au obținut un loc pentru copiii lor în centrul ales ca primă opțiune.

Se mențin și alte criterii de notare, precum copiii născuți din naștere multiplă sau aparținând unei familii monoparentale și solicitanții în plasament maternal, care pot obține 3 puncte. La rândul lor, cei care au statutul de victimă a violenței de gen sau a terorismului vor adăuga 2, iar copilul nenăscut va fi luat în considerare în scopul aplicării familiei numeroase.

În plus, în cazul solicitării unui loc în etapa de Bacalaureat, se va ține cont de dosarul academic al solicitantului pentru a susține efortul ca unul dintre pilonii de bază ai educației madrilene.

Numărul de frați înscriși în centru va continua să fie cel mai apreciat. În acest fel, se vor acorda 15 puncte pentru cel care învață la aceeași școală sau institut și 30 pentru două sau mai multe. Între timp, secțiunea privind apropierea de domiciliu permite ca spiritul zonei unice de școlarizare să continue în vigoare în fiecare municipiu sau, în cazul Madridului, district municipal, o măsură larg recunoscută.

În același mod, se continuă evaluarea veniturilor unității familiale -limitată la beneficiarii Venitului Minim de Inserție sau ai Venitului Minim Vital-, handicap, părinți care lucrează în centru, părinți sau frați foști elevi și a unei familii numeroase

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid va deschide perioada de școlarizare pentru studenți pentru următorul an universitar 2023/24 pe 13 aprilie