Comunitatea Madrid studiază oportunitățile oferite de digitalizare pentru a îmbunătăți îngrijirea la domiciliu pentru persoanele în vârstă. Un obiectiv în care se încadrează Simpozionul de îngrijire la domiciliu și transformare digitală, întâlnire organizată de Administrația regională care va reuni timp de două zile experți din domeniu la Fundația Once și care a fost inaugurată astăzi de ministrul familiei, tineretului și socialului. Politică , Concepción Dancausa.

Setul de servicii făcute posibil de noile resurse tehnologice facilitează utilizatorilor să continue să locuiască în locuințe în siguranță, întârziind intrarea acestora în alte resurse. Prin această întâlnire și alte acțiuni, Comunitatea Madrid își definește viitoarea strategie în această materie în cadrul sistemului public de servicii sociale.

Dancausa a subliniat că „Consolidarea căminului sistemul de ajutor este unul dintre pilonii pe care provocarea pe care ne-am propus-o se bazează pe încercarea de a pune la dispoziția vârstnicilor toate mijloacele posibile pentru ca aceștia să poată continua să trăiască acasă în timp ce se pot descurca singuri. Celălalt pilon este serviciul avansat de teleasistență, care va depăși cu mult butonul tradițional care activează o alertă.”

În prezent, Comunitatea Madrid oferă serviciul de teleasistență unora 60. persoane, dintre care 35. sunt in situatie de dependenta, fiind un instrument esențial pentru ca acest grup să poată rămâne în reședința lor cu autonomie, siguranță și calitate a vieții, amânând admiterea într-un centru rezidențial.

În discursul său, consilierul de la Madrid a amintit că „avem un buget de 35 milioane de euro din fonduri europene pentru implementarea modelului avansat de teleasistență care va reprezenta un pas uriaș înainte în ceea ce privește îngrijirea dependenței, deoarece ne va permite să efectuăm supraveghere de la distanță, să detectăm situații de risc sau modificări ale obiceiurilor sau rutinei da”. Astfel, aceste tehnologii vor face posibilă ajutarea celor care au nevoie chiar și în afara casei lor și vor configura o platformă foarte utilă pentru combaterea singurătății nedorite în rândul persoanelor în vârstă.

Mesele rotunde, organizat cu reprezentanți ai Administrației și companiilor de dezvoltare tehnologică, va discuta despre rolul teleasistenței avansate în asistența socială la domiciliu, va defini diferitele modele de îngrijire și deservire, va prezenta experiențele diferitelor administrații și va dezvălui așteptările asociațiilor pentru vârstnici. și Persoane cu dizabilități.