Comunitatea Madrid a aderat la Sistemul cuprinzător de monitorizare a cazurilor de violență de gen – VioGén – pentru a oferi o mai mare protecție victimelor și pentru a preveni noi agresiuni prin reducerea riscul de a le suferi.

Această aderare s-a concretizat astăzi prin semnarea unui acord între guvernul regional și Ministerul de Interne, reprezentat în act de delegatul Guvernului în Madrid, Mercedes González. În urma semnării, ministrul Președinției, Justiției și Internelor, Enrique López, și-a exprimat convingerea că coordonarea dintre puterile publice „este o parte esențială a soluției la această problemă presantă încorporată în societatea spaniolă. Prin acest acord, avansăm, fără îndoială, în obligația noastră de a fi mai eficienți în prevenirea producerii acestui tip de tragedie în viitor”.

Acest protocol se bazează pe utilizarea unui aplicație care, prin intermediul unui algoritm, permite realizarea unei baze de date cu toate informațiile polițienești, judiciare și penitenciare care, aplicate individual, servesc la evaluarea nivelului de pericol al unei persoane afectate, astfel încât instituțiile să adopte măsurile necesare pentru a-l apăra. .

De acum înainte, serviciile tehnice ale Regiei Autonome și Executivul central vor studia în comun procedurile necesare pentru adaptarea sistemelor informatice respective și facilitarea conexiunilor necesare, astfel încât garantează o cooperare maximă între ambele părți, care sunt conștiente de gravitatea și persistența acestui fenomen.

Până acum 2022, regiunea contează o cu o victimă fatală a violenței împotriva femeilor, care a avut loc în martie anul trecut în Pozuelo de Alarcón, unde o femeie din 24 a fost ucisă de ani în care el și-a raportat anterior partenerul.