Comunitatea Madrid sărbătorește Ziua Țiganilor Madrileni prin predarea premiilor Enrique Maya într-un act instituțional care a fost găzduit astăzi de Oficiul Poștal Regal, sediul central al guvernul regional. Ministrul Familiei, Tineretului și Politicii Sociale, Concepción Dancausa, a participat la cea de-a XII-a ediție a acestor premii, care sunt acordate de Executivul regional din . ca recunoaștere și încurajare a persoanelor sau entităților care contribuie la promovarea socială și culturală a acesteia. Dancausa a lăudat importanța acestor distincții, care nu mai fuseseră acordate de atunci 2019 din cauza pandemiei, și a lăudat „cultura sa, valoarea familiei și respectul acesteia pentru persoanele în vârstă”, ceea ce îi face „parte inseparabilă din moștenirea vitală și sentimentală a acestei regiuni”.

.

Ceremonia a avut loc de Ziua Țiganilor Madrileños , înființată la 24 mai după aprobarea unei Declarații a Adunării de la Madrid din 2009. „Prin acest act sărbătorim angajamentul nostru pentru egalitatea de șanse, respectul pentru diversitate și incluziunea socială”, a spus consilierul, care a condamnat „orice manifestare de respingere sau intoleranță față de acest popor”.

Câștigătorii acestei ediții au fost Odilo Domínguez și Agenția pentru Locuințe Sociale, distinși ex aequo cu premiul special; Jerónimo Maya, chitarist, Premiul pentru Arte; Banca de Alimente, premiu pentru Acțiune Socială și Armonia, și Școala de Învățământ Primar și Primar Gloria Fuertes și Asociația Profesorilor cu Țigani, premiu ex aequo Solidarității pentru munca sa educațională.

În plus, juriul a decis în unanimitate să acorde un recunoaștere și aduce un omagiu deosebit țiganilor ucraineni, arătându-și sprijinul și solidaritatea față de populația acestei țări pentru conflictul devastator provocat de invazia rusă de care suferă, fiind mereu cele mai vulnerabile populații care suferă cel mai mult.

Această ceremonie de decernare a premiilor are loc după întâlnirea Mesei de Dialog a Populației Romilor din Comunitatea Madrid, organism consultativ creat la sfârșitul lunii 2017 pentru a garanta participarea și a servi drept forum de dezbatere între instituțiile și entitățile care reprezintă acest grup. În cadrul acestei întâlniri s-a anunțat realizarea unui studiu asupra acestei populații, în scopul întocmirii unei hărți a situației care să servească la adoptarea unor politici eficiente adaptate realității lor sociale.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid sărbătorește Ziua Țiganilor Madrileni cu predarea premiilor Enrique Maya2022