#Madrid –

Comunitatea Madrid sărbătorește Ziua Internațională a Rezervațiilor Biosferei – care este comemorată mâine – cu activități gratuite în acest weekend în cele două medii naturale protejate ale sale cu aceste caracteristici: cel al Bazinelor Superioare ale râului Manzanares, Lozoya și Guadarrama, la nord-vest, și Sierra del Rincón, la nord.

Propunerile din Sierra del Rincón încep mâine în La Hiruela, unde este inclusă o plimbare cu vizitarea unui cireș unic și a ariilor, construite cu tehnica pietrei uscate. Acest itinerariu va arăta cum coexistă bogăția naturală și cea istorică și va servi, de asemenea, pentru a explica cetățenilor cum să contribuie la conservarea acesteia. Traseul acestei cărări este de 1 kilometru, cu o durată de aproximativ o oră.

La final, va fi explicată activitatea de conservare genetică a arborilor indigeni și unici, realizată de Institutul de Cercetare și Dezvoltare Rurală, Agrară și Alimentară din Madrid (IMIDRA). Vor fi expuse și lucrările de catalogare și diseminare realizate de Centrul de Cercetări în Arhitectură Tradițională (CIAT) asupra construcțiilor realizate cu tehnici tradiționale, precum suprapunerea pietrei uscate.

În cele din urmă, în aceeași zi este planificată o sesiune despre poluarea luminoasă și cerul, care se va încheia cu o ieșire pentru a observa cerul nocturn din Sierra del Rincón. Pentru a participa la aceste activități este necesară înregistrarea în prealabil prin e-mail reservabiosferasierradelrincon@gmail.com.

La rândul ei, propunerea din nord-vestul regiunii va include în această sâmbătă o vizită în Valea Fuenfría (Cercedilla) în care vor fi parcurse treptele tradiționale ale lanțului muntos, pe lângă cunoașterea sitului arheologic lăsat de tranzitul prin aceste porturi. Duminică va avea loc un tur pentru a vă bucura de culorile toamnei în natură, din Dehesa de Golondrina (Navacerrada). Ambele ghidate de experți și înregistrare prealabilă la link https://www.parquenacionalsierraguadarrama.es/visita/activityes-cv

Refugiul biodiversităţii şi reprezentarea habitatului

Rezervațiile sunt zone reprezentative ale diferitelor habitate ale planetei, a căror importanță pentru conservarea biodiversității și dezvoltarea echilibrată este recunoscută la nivel internațional de UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură). Aceștia sunt desemnați de Consiliul Internațional de Coordonare al Programului MAB (Omul și Biosferă) la cererea statului interesat.

Ultima extindere a acestor spații a fost realizată în iunie 2022, la solicitarea Executivului regional de a adăuga 121.744 de hectare în Sierra del Rincón și încorporarea municipalității Madarcos.

În plus, Comunitatea Madrid are Montejo Hayedo, declarat Patrimoniu Mondial, trei parcuri regionale și numeroase locuri de interes comunitar din Rețeaua Natura 2000, cum ar fi bazinele Lozoya, Guadalix, Manzanares, Guadarrama, Jarama, Henares. , Alberche și Cofio, sau câmpiile, versanții și mlaștinile din sud-est.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid sărbătorește Ziua Internațională a Rezervațiilor Biosferei cu activități gratuite în mediile sale naturale protejate