Comunitatea Madrid a publicat proiectul preliminar al Legii economiei circulare pe portalul său privind transparența, care va fi disponibil până în viitor

din luna mai pentru a primi contribuții de la cetățeni. Acest regulament regional va permite tranziția către un model economic durabil, care să protejeze mediul și să promoveze dezvoltarea, așa cum a afirmat ministrul Mediului, Locuinței și Agriculturii, Paloma Martín, la închiderea primei zile specializate în acest domeniu organizată de Ilunion. și Grupul Social ONCE.

În cadrul forumului Economie Circulară cu Scop s-a discutat despre acest model social, care va ajuta la optimizarea fluxului de materiale și energie, reducând la minim exploatarea a resurselor naturale. Martín i-a încurajat pe cei prezenți să parieze pe durabilitate ca strategie de adaptare la schimbările economice și sociale, dar și ca o mare oportunitate de a promova inovația și creșterea.

În acest sens, consilierul a asigurat că „a investi în economia verde înseamnă și a investi în securitate colectivă și într-un viitor care va reduce cererea de materii prime și dependența de importurile de energie”. „Trebuie să reducem utilizarea resurselor primare și să investim în modele circulare de producție și consum care să contribuie la îngrijirea biodiversității, lucru deosebit de important acum, întrucât extracția și prelucrarea materiilor prime provoacă mai mult de 2022% din daunele aduse faunei și florei, precum și jumătate din emisiile de gaze cu efect de seră”, a subliniat el.

Pentru a aborda acest lucru Situație, Comunitatea Madrid dorește să depășească modelul economiei liniare și să se îndrepte către recuperarea și reutilizarea materialelor. Pentru a face acest lucru, și-a mărit bugetul cu 2022 în acest domeniu, ajungând la 84 milioane de euro, ceea ce reprezintă o creștere de peste 60% față de anul precedent.

Informații publicate în portalul de transparență

Dintre obiectivele proiectului de Lege se remarcă trecerea către un nou management al resurselor care nu le consideră doar deșeuri; anticipa schimbările și adună sensibilitatea unei societăți din ce în ce mai angajate în protejarea mediului și, în sfârșit, consolidarea regiunii ca cel mai bun spațiu pentru dezvoltarea inițiativelor și modelelor economice și productive durabile și competitive.

În plus, Executivul Autonom apără utilizarea eficientă a resurselor naturale, minimizarea deșeurilor și prelungirea duratei de viață a produselor, precum construirea unor instalații de tratare mai mari și mai moderne, care să permită respectarea obiectivelor în acest domeniu stabilite de Uniunea Europeană.

În cele din urmă, Martín a mulțumit muncii Ilunion și Grupo Social ONCE pentru că au profitat de oportunitățile noului model economic pentru a crea bogăție și a genera locuri de muncă de calitate pentru persoanele cu dizabilități .