Săptămâna aceasta, Comunitatea Madrid a început procesul de audiere și informare publică a proiectului de lege pentru crearea Agenției Madrid pentru Sprijinirea Adulților cu Dizabilități, care este dezvoltat prin Portalul Transparenței și include, pentru prima dată, o versiune ușor de citit a textului legal pentru a facilita accesibilitatea cognitivă a acestuia.

Datorită acestei versiuni, persoanele cu dizabilități intelectuale și de dezvoltare și toți cei care au dificultăți de înțelegere a lecturii vor putea vedea direct conținutul regulamentului în curs de procesare, la care au pot formula afirmațiile și observațiile pe care le consideră adecvate.

Noul organism va înlocui Agenția Madrid pentru Tutela Adulților (AMTA), însărcinată până în prezent cu asumarea măsurilor de sprijin stabilite legal. pentru bătrâni. Funcția acestuia va fi axată pe respectarea voinței, dorințelor și preferințelor adulților care au nevoie de sprijin pentru a-și exercita capacitatea juridică, promovarea rolului lor în luarea deciziilor și a autonomiei lor personale maxime prin mecanisme precum comisiile de participare ale utilizatorilor, un comitet de etică sau elaborarea unor coduri de bune practici în exercitarea profesională a măsurilor de sprijin.

Guvernul regional face astfel un nou pas în angajamentul său pentru participarea activă a persoanelor cu dizabilități, în special în întocmirea unui text legal care îi afectează în mod direct. Versiunea ușor de citit a fost scrisă de o echipă de adaptori specializați de la Plena Institución Madrid și validată de un grup de persoane cu dizabilități intelectuale și de dezvoltare de la Fundația Amás. Termenul de depunere a afirmațiilor la proiect, care poate fi consultat la acest link, se încheie următorul 25 februarie

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid publică pentru prima dată consultarea unui proiect de lege într-o versiune ușor de citit