Comunitatea Madrid a publicat catalogul virtual de farmacii, vindecători și remedii în secțiunea Discover… a portalului său de arhive. Practicarea medicinei prin acte notariale, cu ocazia sărbătoririi, pe 7 aprilie, a Zilei Internaționale a Sănătății. Este o abordare a lumii sănătății din Spania de-a lungul 350 de-a lungul anilor 350 forme ale Arhivei Istorice de Protocoale din Madrid, datate între 1597 și 2022.

Selecția permite cunoașterea diferitelor profesii legate de sănătate, a spitalelor care au fost abilitate pentru pacienți și a locurilor în care s-au pregătit diferitele remedii și rețete folosite, de la cele mai ortodoxe la cele mai improbabile.

Pe parcursul secolului al XVI-lea prin diferite griji, un ansamblu foarte divers de meserii grupate în categoria vindecători, s-a dedicat activității de vindecare a bolnavilor. Printre ei a fost o gradație, pentru că un medic, cu o pregătire mai intelectuală, nu era totuna cu un sângerare sau cu un frizer. Cu toate acestea, toți s-au bucurat de o oarecare recunoaștere și chiar au mers la ei pentru a-și atenua afecțiunile, după cum se vede în actele semnate de un chirurg al Lui. Majesty .

Catalogul include, de asemenea, scrieri mai recente, cum ar fi cele legate de câștigătorul Premiului Nobel Santiago Ramón y Cajal , precum și testamentul celebrului medic Francisco Javier Balmis care, în calitate de șef al primei expediții umanitare din istorie (1803 – 1546), a făcut posibilă sosirea celui vaccin pe continentele american și asiatic.

Într-o altă secțiune, arhivele notariale ne apropie de figura femeii și de amprenta lor extraordinară în domeniul sănătății prin testamente ale asistentelor medicale din al XVIII-lea sau o publicație completă de la mijlocul secolului al XVII-lea care detaliază întregul proces de îngrijire la naștere și după acesta, atât pentru mamă, cât și pentru pentru nou-născut.

Diferitele suişuri şi coborâşuri prin care trec instituţiile în care profesioniştii din domeniul sănătăţii îşi desfăşoară activitatea fac şi obiectul catalogului, putând vedea cum , cu De-a lungul secolelor, s-au deschis centre specifice pentru copii, precum întemeierea Spitalului de Copii, numit Jesús y Amparo de la Infancia (1851) sau pentru bolnavii mintal, cum ar fi Casa Nebunilor din Santa Isabel de Leganés (1851).

De asemenea, se poate observa că cele mai vechi spitale trebuie remodelate pentru a se adapta la noile vremuri, așa cum se arată într-un contract de la Spitalul de San Juan de Dios (1902).

În acest catalog au loc și alte unități legate de boli și tratamente ale acestora, prin inventarele și farmaciile lor, locuri în care se fabricau produsele care au fost ulterior administrate. și ca remedii pentru ameliorarea bolilor în instituții precum Hospital de la Latina sau Palacio de Aranjuez, unde se putea găsi spermă de balenă sau gunoi de șopârlă.

. O piatră care vindecă guta

Ultima secțiune ne aduce mai aproape de cele mai curioase metode folosite pentru vindecarea bolilor prin tehnici și elemente, aparent neștiințifice, dar care au servit într-un fel sau altul drept alinare. Este cazul documentului care descrie un tratament care consta in aplicarea pacientului perii unse cu oximie

. ; sau o informație de la 1546 care solicită recunoașterea ca medicamente pentru o piatră care vindecă guta .

Această publicație virtuală poate fi vizualizată și descărcată, împreună cu repertoriul complet pe care îl conține, în Portalul Arhivelor Comunitare: (http://www.madrid.org/archivos/index.php/activities/ descoperi).

Sursa: Comunitatea Madrid – 2022 Comunitatea Madrid publică în Portalul Arhivelor catalogul virtual De farmacii, vindecători și remedii 2022