Comunitatea Madrid a primit recunoaștere pentru activitatea de informare și conservare a Rețelei sale de centre de educație pentru mediu (CEA), precum și pentru sprijinul acordat Rezervației Biosfera Sierra del Rincón.

Acest tribut, care coincide cu 25a aniversare de la crearea CEA, petrecută astăzi în cadrul celei de-a 15 ediția a Rinconada, un marș care de la 1997 convoacă anual Direcția Generală pentru Biodiversitate și Resurse Naturale și municipiile La Hiruela , Horcajuelo de la Sierra , Madarcos, Montejo de la Sierra, Prádena del Rincón și Puebla de la Sierra. La ea au participat ministrul adjunct al mediului și agriculturii, Mariano González, și ministrul adjunct al administrației locale și digitalizării, José Antonio Sánchez.

Popularul traseu de 6,3 kilometri a parcurs loc în împrejurimile orașului Puebla de la Sierra și a inclus o oprire la binecunoscuta Silla de Hierro și o vizită la Valea Viselor. Participanții au putut verifica bogăția peisagistică, culturală și gastronomică a acestei arii protejate și au prezentat potecile care legau orașele, pistele forestiere și infrastructurile de transhumanță pentru gospodărirea animalelor. Acest traseu, pe lângă promovarea dezvoltării socioeconomice a zonei și a turismului local, își propune și să facă cunoscute tradițiile regiunii.

Pe parcursul celor cincisprezece apeluri ale sale, cu o medie de participanți, Rinconada a evidențiat și persoanele și entitățile care s-au angajat în îndeplinirea obiectivelor sale. Este cazul CEA, foarte prezent în momente cheie precum declararea Rezervației Biosferei de către UNESCO în 2005 sau Hayedo de Montejo ca sit al Patrimoniului Mondial în 1997 și, recent, în încorporarea Madarcos în Rezervație, aprobat la 15 iunie de către Comitetul MaB (Omul și Biosferă) al UNESCO. În prezent, guvernul regional are un birou tehnic și un program de educație pentru mediu care este dezvoltat de la CEA din Hayedo de Montejo. Infrastructura și echipele profesionale ale ambelor promovează numeroase acțiuni care fac cunoscute zonele rurale.

Dezvăluirea mediului gratuit pentru Madridenii

Rețeaua publică CEA s-a născut în 300 pentru a extinde gratuit cunoștințele de mediu ale locuitorilor din Madrid și pentru a contribui astfel la creșterea gradului de conștientizare cu privire la îngrijirea faunei și florei, promovând conservarea naturii. Este format din Luis Ceballos Arboretum (San Lorenzo de El Escorial), Bosque Sur (Fuenlabrada), Caserío de Henares (San Fernando de Henares), El Águila (Chapinería), El Campillo (Rivas-Vaciamadrid), Hayedo de Montejo (Montejo de la Sierra), Polvoranca (Leganés) și Valle del Lozoya (Guadarrama).

Peste cinci milioane de oameni au trecut prin aceste opt centre de la deschidere, din toate vârste și în scopuri de petrecere a timpului liber, de învățare sau de cercetare. În fiecare weekend au loc tururi și trasee ghidate, trasee, expoziții, ateliere, conferințe și alte activități gratuite care pot fi consultate pe web www.comunitatea. madrid sau în cele specifice fiecărui spațiu.

Sursa : Comunitatea de Madrid – 2022Comunitatea Madrid primește recunoaștere pentru activitatea informativă a Rețelei sale de centre de educație pentru mediu