Comunitatea Madrid a finalizat renovarea completă a Serviciului de Oncologie Radioterapie al Spitalului Public La Princesa, care a implicat totul, de la remodelarea spațiilor până la încorporarea celei mai noi tehnologii pentru tratamentul cancerului.

Ministrul Sănătății, Enrique Ruiz Escudero, a vizitat astăzi aceste facilități, dotate cu echipamente de ultimă generație precum brahiterapie de mare frecvență ghidată de imagini, dintr-o donație a Fundației Amancio Ortega.

Acest nou aparat face posibilă delimitarea tumorilor și asigurarea administrării corecte a dozei de radiații, putând livra o doză mai mare și mai omogenă cu mai puține ședințe. Facilitează tratarea tumorilor ginecologice, de piele, de prostată sau pulmonare cu maximă precizie, prin plasarea strategică (pe sau în apropierea acesteia) a izotopilor radioactivi. În mod similar, permite iradierea totală a corpului sau a nodului total.

Pe lângă brahiterapie, spitalul public din Madrid dispune de două acceleratoare liniare performante cu imagistică ghidată, care oferă, pe lângă tratamentele standard de înaltă precizie, posibilitatea efectuării procedurilor de radiochirurgie, radioterapie adaptivă, control respirator în timpul iradierii etc. O scanare CT cu simulare 4D completează bateria tehnologică. Acest proces de reînnoire și achiziție de echipamente noi contribuie la îmbunătățirea supraviețuirii și a calității vieții pacienților.

Implementarea acestui echipament în Serviciul de Oncologie Radioterapie, împreună cu recenta remodelare a etajului de spitalizare Oncologie cu 16 camere individuale, precum și punerea în funcțiune a unui spital de zi oncohematologic modern, plasează La Princesa ca reper în planul de asistență medicală. în tratamentul cancerului în Comunitatea Madrid.

Serviciul de radio-oncologie tratează în medie 1.400 de pacienți noi anual, iar echipa sa este formată din medici specialiști în radio-oncologie, radiofizicieni spitalicești, tehnicieni superiori în radioterapie și profesioniști în asistență medicală. Toți au primit pregătire specifică pentru manipularea noilor echipamente.

Activitatea sa de cercetare este de asemenea remarcabilă, fiind inclusă în Institutul de Cercetare în Sănătate IIS Princesa și axată în principal pe liniile de dezvoltare și aplicare a noii tehnologii în tumorile de prostată, plămân, sân și sistemul digestiv.

Umanizarea spațiului cu proiectulIndigo

Remodelarea a inclus și un proiect de design interior numit Indigo, inspirat de culoarea albastru profund a cerului nopții și încadrat în linia strategică de umanizare a spațiilor, unde este evident că un mediu fizic confortabil ajută pacientul să își reducă nivelul de stres. Astfel, imaginile de stele și constelații de pe tavane dau aspectul de rai unei unități care se află într-un subsol și are o înălțime liberă mică.

Pe de altă parte, pentru pereți au fost alese plăci mari cu imagini de astrofotografie, donate de Víctor García Bertol, de la Observatorul Astronomic Hipatia (OAH). Aceste instantanee servesc, de asemenea, ca un omagiu adus lui Leopoldo Pérez, un fizician la Serviciul de radio-oncologie și totodată un iubitor de astronomie care a murit de COVID-19 în 2020. Decorul este completat cu fraze motivante care invită pacienții să se calmeze în timp ce primesc tratamente. .

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid prezintă remodelarea completă a Serviciului de radio-oncologie al Spitalului public din La Princesa