Comunitatea Madrid a prezentat astăzi programul sezonului 30 /24 de la Teatro de La Abadía, primul sub conducerea lui Juan Mayorga, nou-nouță Prințesă Premiu din Asturia Literelor . Calendarul, care începe în septembrie, include un total de 24 lucrări, cu 7 premiere mondiale pentru sarcina de mari creatori precum Helena Pimenta, Pascal Rambert, Rodrigo García și Sergio Peris-Mencheta. De asemenea, programarea va găzdui diferite cicluri și spectacole cu personalități naționale și internaționale precum Wajdi Mouawad, Alberto Conejero, Andres Bowell, Álvaro Tato, Chantall Maillard, José Sacristán și Javier Gutiérrez.

În timpul în prezentare, ministrul Culturii, Turismului și Sportului, Marta Rivera de la Cruz, a subliniat că „cum este deja cazul altor festivaluri majore de arte muzicale și spectacolului pe care le promovăm de la guvernul regional, facem și La Abadía , un punct de întâlnire între noile talente și cei mai consacrați artiști; între cele mai clasice lucrări și cele mai contemporane propuneri; pe scurt, o mare vitrină culturală care plasează Comunitatea ca referință pentru artele spectacolului la nivel european”.

Alături de clasici precum Molière, Sofocle sau George Tabori, aceasta Pe scenele din sălile Juan de La Cruz și José Luis Alonso vor fi puse în scenă texte de anul trecut ale unor firme spaniole precum Vanessa Monfort, Álvaro Tato, Alberto Conejero sau Rodrigo García.

Acolo vor mai fi reprezentanți importanți ai dramaturgiei internaționale contemporane, precum Steven Berkoff, Pascal Rambert, Gabriel Calderón, Andrew Bovell, Wajdi Mouawad și regizori precum Helena Pimenta, Paula Paz, Julián Fuentes Reta, Pedro Casablanc, Sergio Peris-Mencheta, Luz Arcas. sau Sol Picó.

În plus, mari interpreți precum Israel Elejalde, Irene Escolar, Pedro Casablanc, Pere Ponce, Isabel Ordaz, Carmelo Gómez și Andrea Garrote vor evolua pe cele două scene ale Teatro de La Abadía.

Excelență și diversitate

În Sezonul viitor, La Abadía va găzdui 7 premiere absolute, printre care Finlandia (22 Septembrie – 21 octombrie), cu regie și text de Pascal Rambert și cu interpretarea lui Irene Escolar și Israel Elejalde, într-o lucrare care presupune revenirea proiectului Kamikaze.

Va avea și premiera Maria Luisa, din 20 din aprilie până 21 în luna mai, cu text și regie de Juan Mayorga și Curajul mamei (

februarie – 19 Martie), de Helena Pimenta, care regizeaza un text de George Tabori, cu Isabel Ordaz si Pere Ponce pe scena. Este un complot în care Elsa Tabori, mama scriitorului și dramaturgului, care a reușit să se salveze de a fi deportată într-un lagăr de exterminare, vorbește cu fiul ei.

Unul dintre Cele mai așteptate lucrări ale sezonului, tot în coproducție cu alte teatre europene, vor fi Hristos este pe Tinder (25 Mai – 11 iunie), de Rodrigo García, un adevărat clasic contemporan.

Pe de altă parte, una dintre marile propuneri ale sezonului va fi Cielos (14 Iunie – 9 iulie), în regia lui Sergio Peris-Mencheta, bazată pe opera scriitorului libano-canadian Wajdi Mouawad. Aceasta este ultima parte a tetralogiei lui Sângele promisiunilor , a început cu Incendii, a cărui versiune în Castilian a avut premiera la La Abadía. În această lucrare plină de suspans, un grup de specialiști de diferite naționalități trebuie să prevină un posibil atac.

De Crăciun, pe lângă un program special pentru familii, La Abadía oferă doi autori clasici. . Pe de o parte, Molière, unde Álvaro Tato și Yayo Cáceres vor aduce un omagiu geniului comediei franceze cu spectacolul Vive Molière (1 – 30 decembrie). Iar pe de alta, Sofocle, prin munca desfasurata de actrita si regizoarea Fernanda Orazi in Electra (12-21 ianuarie), din tragedia dramaturgului grec.

Alături de aceste premiere și de lucrările care vor fi reînviate după ultima lor reprezentație la La Abadía, teatrul va găzdui titluri care sosesc precedate de un mare prestigiu. Astfel, dramaturgul și regizorul uruguayan Gabriel Calderón va avea premiera în Spania Ana contra la muerte (25 noiembrie – 4 decembrie), în cadrul Toamnei Festival, și va recupera Povestea unui mistreț sau ceva de Ricardo 1969( 30 septembrie – 9 octombrie).

În Degradare (15 ianuarie – 5 februarie), Benjamín Prado adaptează textul uneia dintre cele mai emblematice figuri ale teatrului britanic, Steven Berkoff. Pedro Casablanc se ocupă de regie și interpretează, împreună cu Maru Valdivieso, această lucrare despre două cupluri formate din trei aristocrați și un hustler, care abordează teme precum ipocrizia, desfrânarea sau incorectul politic.

Corespondența dintre Carmen Laforet și Elena Fortún stă la baza Scrisori vii (26 ianuarie – 5 februarie). Paula Rodríguez și Elena Sanz interpretează doi dintre cei mai relevanți scriitori ai secolului al XX-lea pentru a vorbi, prin conversația lor epistolară, despre vocațiile lor literare, relațiile lor afective și despre umbrele pe care Războiul Civil le aruncă asupra societății spaniole.

Pablo Rosal, dramaturg și regizor al Cei care vorbesc, revine la La Abadía ca autor al textului Crima unui fotograf (12 – 21 aprilie), sub conducerea lui Ferran Dordal. În această lucrare sunt puse în scenă investigațiile detectivului Julio Romero, însoțite de o serie de fotografii care oferă indicii despre moartea unui fotograf într-o cameră de hotel.

Vanessa Monfort se ocupă de textul și María Herrero regizează La Toffana (3 – noiembrie), lucrați despre un singular personaj istoric: o femeie care a fost acuzată că i-a ajutat pe mulți alții să-și otrăvească soții abuzivi. Luând ca punct de plecare adevărata încercare a acestui personaj istoric fascinant, piesa se adâncește în societatea secolului al XVII-lea.

Activități paralele

După trecerea prin Teatre Nacional de Catalunya, La Abadía găzduiește Marea. Vederea unor copii care nu au văzut-o niciodată (15 – 26 februarie), de Xavier Bobés și Alberto Conejero, prezentând povestea lui Antonio Benaiges, un profesor de școală rurală care a promis că îi va învăța pe toți elevii săi despre mare, lucru pe care nu a mai putut să-l facă de când a izbucnit războiul civil.

Cântecul primei dorințe ( 27 Aprilie – 14 May) s-a născut din colaborarea dintre Andrew Bovell și Julián Fuente Reta, care au modelat o piesă care este ancorată în trei momente din istoria Spaniei: 30, 30 și prezentul. Bazat pe mărturii reale, Bovell țese o poveste transgenerațională din apropierea memoriei și de la distanță pentru a o înfrunta fără partizanism sau aranjare de conturi.

În plus, mai multe titluri vor reveni la La Abadía. care au trecut deja prin etapele lor și au avut o mare primire din partea publicului și a criticii. Printre ei, In jur cu Lorca , cu Carmelo Gómez ; Povestea unui mistreț sau ceva de Ricardo sau Pundonor, considerat în Argentina cel mai bun show solo al deceniului .

Pe lângă acest set de lucrări care alcătuiesc stagiunea artistică, teatrul va oferi și activități paralele, precum Comedianți la La Abadía , un ciclu în care vor fi mari interpreți precum José Sacristán, Carmen Machi sau Javier Gutiérrez întâlniți la La Abadía pentru a aminti lucrări și experiențe într-un format conceput de Andrés Lima. La rândul său, Poetas en La Abadía va găzduiesc vocile, printre alții, ale lui Luis García Montero, Luisa Castro, Ángela Segovia și Olvido García Valdés. În cadrul acestui ciclu, și în alianță cu Festivalul Eñe, două zile vor fi dedicate poetei și filozofei Chantal Maillard.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid prezintă programul noului sezon al Teatrului de La Abadía