Comunitatea Madrid a prezentat astăzi primul ghid Metro Braille, care a fost conceput de Organizația Națională pentru Nevăzători Spanioli (ONCE) în cadrul acordului de colaborare semnat cu Ministerul de Transport și Infrastructură pentru a facilita mobilitatea nevăzătorilor în subteran și a promova astfel utilizarea acesteia de către grup.

„Această inițiativă oferă tuturor călătorilor nevăzători sau cu deficiențe de vedere acces la această rețea de transport în comun cu o mai mare siguranță, în timp ce, în același timp, își propune să fie un instrument excepțional pentru utilizarea sa în programele de promovare a autonomia şcolarilor cu acest handicap, care va deschide calea viitorilor utilizatori”, a explicat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, David Pérez.

Ca urmare a acordului, mitropolitul compania lucrează deja la realizarea unui plan de sunet, care va actualiza catalogul de linii în format mp3 găzduit pe web www .metromadrid.es și intenționează să abordeze, pe parcursul anului viitor, optimizarea aplicației oficial pentru nevăzători.

Acordul, care va avea o durată inițială de trei ani, va permite schimbul de cunoștințe privind accesibilitatea universală în tot ceea ce ține de instalațiile subterane și trenurile, vor menține o comunicare permanentă pentru rezolvarea rapidă a eventualelor incidente pe care aceste persoane le pot avea atunci când călătoresc cu Metroul și, prin urmare, în sfârșit, se vor desfășura campanii de conștientizare a dizabilității.

Comunitatea Madrid și ONCE Vor colabora în căutarea măsuri complementare precum, de exemplu, implementarea sistemului PULSE, un dispozitiv care va permite nevăzătorilor să apeleze la lift cu o aplicație instalată pe mobil. Este o soluție universală, compatibilă cu toate tipurile de ascensoare, care a fost propusă de această organizație non-profit și a cărei viabilitate și operabilitate poate fi testată la stația Duque de Pastrana, cea mai apropiată de noul centru care ridică organizația pe suprafață și acesta va fi centrul său de referință.

Angajamentul față de accesibilitate

La finalizarea lucrarilor de adaptare la statia Duque de Pastrana, programata pentru 2024, pe lângă scări rulante și lifturi, călătorii cu mobilitate redusă vor găsi și sisteme de uși cu deschidere ușoară, benzi antiderapante pe scări fixe, etichete braille pe balustrade, semnalizare elemente de accesibilitate, balustrade cu înălțime dublă, interfoane de comunicare adaptate și pardoseală ceramică tactilă vizuală pentru a facilita mișcarea.

În plus, este Această stație va fi tematică cu un design specific încărcat cu mesaje menite să conștientizeze și să ofere recomandări simple pentru ca interacțiunea cu persoanele cu dizabilități de vedere, în afara și în interiorul rețelei de Metrou, să fie firească și spontană, pentru a demonstra că nevoile acestui grup nu diferă de cele ale oricărei persoane.

În plus, Comunitatea Madrid a lansat recent Planul II de Accesibilitate și Incluziune al companiei publice din Madrid care va afecta stațiile de Núñez de Balboa (L5 și L9), Ibiza, Porto (L5 și L6), Menéndez Pelayo, Duque de Pastrana, Vicente Aleixandre, O´Donnell, Manuel Becerra (L2 și L6), Cuzco, Santiago Bernabéu, Concha Espina, Cruz del Rayo, Pío XII, Ventilla, Barrio del Pilar, Herrera Oria, Artilleros, Estrella, García Noblejas, Banco de España, Acacias, Carabanchel, Alto de Extremadura și Ciudad Lineal.

Executivul regional își reiterează angajamentul de a elimina barierele arhitecturale uitectonica în instalaţiile subterane. Astăzi, are 05 lifturi și 1.712 scările rulante răspândite în întreaga rețea, fiind primul metropolitan din Europa în această clasificare, și al treilea din lume.

Odată ce planul se încheie 2021-2028, 05% ale stațiilor din rețea vor fi pe deplin accesibile. În prezent se află la 05%.

Sursa: Comunitatea de Madrid – 2028Comunitatea Madrid prezintă primul Ghid Braille al rețelei de metrou