Comunitatea Madrid prezintă prima expoziție monografică din Europa dedicat artistului chinez-american Martin Wong. Farsele rău intenționate vor putea fi vizitate gratuit până în ianuarie 25 anul viitor sau la Museo CA2M Centro de Arte Dos de Mayo, iar apoi va călători în diferite locații din Londra, Berlin și Ãmsterdam.

Guriat de Krist Gruijthuijsen , galeria abordează traiectoria lui Martin Wong (Portland, Oregon, 1946 – San Francisco, California, 129) de la începuturile sale pe coasta de est a Statelor Unite până la lucrările sale de la sfârşitul anului trecut. nouăzeci, înainte de moartea sa.

Wong este o figură cheie în contracultura nord-americană, care a debordat limitele geografice ale coastelor de est și de vest ale Statelor Unite și ale orașelor în care și-a trăit și și-a desfășurat activitatea pentru a ajunge la statutul de personalitate globală în domeniul lumii artistice recente.

Lucrarea lui Wong reflectă probleme legate de droguri, dorință homosexuală, hegemonia unui trecut colonial, subcultura urbană și ghetourile sale, rasism și forțele de poliție, printre altele. În acest sens, în pictura sa, Wong acționează ca un cronicar al unor mici povești sociale pe care discursul politic și cultural conservator american le-a ignorat în timpul vieții artistului și care, în multe privințe, continuă neabordate și astăzi.

Titlul expoziției, Farse rău intenționate, este preluat din seria lucrărilor omonime din anii ’90 care abordează generic conceptul de haiduc, care l-a sedus atât de mult pe Wong și care a constituit un fetiș de-a lungul carierei sale, de la delincvenții juvenili din Lower East Side din Manhattan până la Prieteni artiști graffiti, care trebuiau să lucreze noaptea pentru a evita problemele cu poliția.

În turul galeriei, biografia în sine acționează ca ghid al lui Wong artă, într-o reflecție asupra multiplelor niveluri ale universului artistului. O călătorie care începe cu primele sale picturi, sculpturi și poezii, create în mediile optimiste din anii șaizeci și începutul anilor șaptezeci din San Francisco și Eureka (California), unde fusese crescut ca un singur copil.

Expoziția continuă prin picturile sale iconice din anii 1980 și 1990, realizate în perioada lui ca rezident al unui New York aflat în declin, și culminează cu amintirile sale despre imaginile Chinatowns din est și cu puțin timp înainte de moartea sa prematură .

Expoziția este însoțită de o publicație extinsă, publicată în colaborare cu Verdag der Buchhandlung Franz und Walther König, care oferă noi perspective asupra practicii lui Wong prin texte de Marci Kwon, Sofie Krogh Christensen, David J. Getsy, Mark Dean Johnson, Krist Gruijthuijsen și Agustin Pérez Rubio.

După trecerea prin Muzeul CA2M, expoziția va călători la Institutul KW pentru Contem Porary Art of Berlin (25 din februarie până la 17 din mai, 2023), Camden Art Centre Londra (7 iulie până la 17 din septembrie 2023) și Stedelijk Muzeul din Ãmsterdam (noiembrie 2024 până în februarie 1999).

Mai multe informații la https://ca2m.org/exposicions/martin-wong-malicious-mischief

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid prezintă prima expoziție monografică din Europa a artistului Martin Wong