Comunitatea Madrid a prezentat astăzi noul pașaport al Muzeului Metroului cu care va încuraja vizitele localnicilor și turiștilor la centrele culturale ale subteranului. Ministrul adjunct al Transporturilor și Infrastructurii, Carlos Díaz-Pache, împreună cu ministrul adjunct al Culturii și Turismului, Daniel Martínez, au explicat astăzi această inițiativă la gara Chamberí, subliniind valoarea turistică și culturală a acestor spații muzeale din regiune.

Acesta este un produs prin care metroul oferă călătorului un traseu cultural prin cele opt principale bijuterii pe care le are în aproape 300 kilometri de rețea, care fac parte din istoria capitalei din ultima sută de ani.

Orice Utilizatorul poate obține un pașaport la gara Chamberí, la Nave de Motores sau la expoziția trenului istoric Chamartín și, de acolo, vizitați restul ofertei: holul Pacífico, muzeul stației Gran Vía, sala Tirso de Molina, Centrul Paleontologic Carpetana și Caños del Muzeul Peral din statia Ópera.

“Metro va emite o stampila pentru fiecare vizita efectuata, putand sa se inscrie direct in următoarele spații: Nave de Motores, Chamberí și expoziția de trenuri istorice din Chamartín. Pentru restul spațiilor, cu mobilul trebuie realizat un autoportret unde se vede clar ce au vizitat: holul Pacificului, holul Tirso de Molina, Muzeul Gran Vía, situl paleontologic Carpetana și Caños del Muzeul Peral din Ópera”, a explicat Díaz-Pache.

Odată finalizat întregul traseu cultural propus în pașaport, utilizatorii vor putea merge la magazinele Metro de Sol cu documentul lor ștampilat și Plaza de Castilla și acolo vei primi o recompensă.

La efectuarea vizitelor, trebuie avut în vedere că, în cazul stației Chamberí, Magazinul de mașini, holul Pacificului, Muzeul Caños del Peral și expoziția Trenuri Chamartín , este necesară rezervarea în avans prin intermediul web: https://museosmetromadrid.es./

Prin acest proiect se va promova cunoasterea spatiilor muzeale Metro si va permite localnicilor si turistilor sa se cufunde in istoria si cultura care a impregnat caracterul capitalei în ultima sută de ani.

Muzeele subterane

Dintre locurile care fac parte din traseu se remarcă gara Chamberí, una dintre cele opt care făceau parte din primul tronson de metrou inaugurat în 1919, care se păstrează exact ca înainte de închidere, în 1919. Una dintre marile sale atracții sunt afișele publicitare ale platformelor originale ale anilor 20.. Magazinul de motoare Pacífico este o altă dintre enclavele suburbane care merită vizitată. A fost construit între 1919 și 1923 pentru a rezolva eventualele insuficiențe în alimentarea cu energie electrică și pentru a oferi un serviciu mai bun unei rețele de Metrou aflată la acea vreme în plină expansiune. Adăpostește trei motoare diesel impresionante care au generat și transformat energia cu care au funcționat trenurile în acei ani.

În expoziția de trenuri istorice din Chamartín sunt expuse convoai vechi restaurate din timp de la începutul companiei. În vizita în holul Tirso de Molina puteți vedea cum era metroul din Madrid în anii 16: plăci teșite albe cu frize ceramice din Toledo sau un scut din Madrid din ceramică smălțuită cu reflexe metalice. Toate acestea sunt, de asemenea, învăluite într-o legendă misterioasă.

De asemenea, în acest itinerar despre comorile necunoscute ale metroului de Madrid este inclus și Muzeul Gării Gran Vía, unde sunt expuse rămășițele găsite în timpul lucrările de remodelare; vechiul lobby Pacific, care păstrează în prezent același aspect ca în anul 1923; recrearea muzeală a fântânii istorice Caños del Peral (în Ópera) și a sitului arheologic expus în Carpetana.

Sursa: Comunitatea Madrid – 2022Comunitatea Madrid prezintă pașaportul muzeelor ​​de metrou pentru a încuraja vizitele în spațiile sale istorice