Comunitatea Madrid a participat la un proiect privind eficacitatea medicamentelor prin alimentație. Prin această inițiativă, Institutul Alimentar pentru Studii Avansate IMDEA a descoperit, împreună cu Institutul de Cercetare Biomedicală din Lleida (IRBLleida), prezența nanovesiculelor în deșeurile din industria alimentară. Acestea sunt compartimente care depozitează și transportă compuși și care pot fi folosite pentru a transmite substanțe prin organism, precum medicamentele.

Aceste particule se găsesc în mod natural în aceste produse, în special în cele fermentate, precum produsele lactate, vinul sau berea, și în reziduurile derivate din producerea lor. Astfel, cercetătorii au analizat produse secundare din producția de bere (furnizate de fabrica de bere Mahou-San Miguel), iaurt, ceai, kombucha și vin (furnizate de crama Castell de Remei).

Studiul a demonstrat ca veziculele ar putea favoriza reducerea dozelor anumitor medicamente si imbunatatirea distributiei acestora in organism, crescand eficacitatea acestora si reducand efectele secundare. În același mod, această cercetare ar face posibilă transformarea diferitelor terapii care în prezent pot fi administrate numai în alte modalități în tratament oral.

Lucrările Institutului din Madrid se concentrează pe utilizarea deșeurilor din această industrie. Această reciclare a deșeurilor contribuie la progresul economiei circulare și reduce drastic costul obținerii acestor structuri extracelulare cu toxicitate zero pentru utilizarea lor.

IMDEA Food, condus de Aida Serra, și IRBLleida, condus de Xavier Gallart-Palau, colaborează în studiu cu Centrul CIBERSAM pentru Cercetare Biomedicală în Rețeaua de Sănătate Mintală a Institutului de Sănătate Carlos III din Madrid; grupul de Oncologie Ginecologică și Peritoneală a Institutului de Cercetare al Spitalului de La Santa Creu i Sant Pau; Departamentul de Medicină Experimentală al Universității din Lleida; Spitalul Universitar Institut Pere Mata din Reus și Institutul de Cercetare în Sănătate Pere Virgili (IISPV) din Reus.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid participă la un proiect de cercetare privind eficacitatea medicamentelor prin nutriție