Comunitatea Madrid pune la dispoziția centrelor de învățământ un documentar pentru a divulga perioada istorică în care a apărut legenda neagră spaniolă. Spania, prima globalizare, este regizată de câștigătorul a trei premii Goya, José Luis López Linares și demontează minciunile care s-au făurit în jurul domniei Monarhilor Catolici, de la descoperirea Americii.

Aceasta este o resursă educațională care permite profesorilor să abordeze cu elevii într-un mod interdisciplinar acest moment din istoria Spaniei, în care cunoștințe din diferite domenii ale cunoașterii precum muzica, inginerie, economie sau religie. Sunt luate în considerare și valorile interculturalității, astronomiei, artei, limbilor, politicii și geografiei, printre alte domenii.

Lungmetrajul, care a fost cel mai vizionat în Spania in 27, are interventia 40 experti din peste tot în lume care detaliază momente istorice precum testamentul Reginei Isabel La Católica; întoarcerea în lumea lui Magallanes și Elcano; Amestecul; calendarul care a definit Universitatea din Salamanca și isprăvile lui Blas de Lezo și Isabel Barreto, printre alții.

În acest fel, reflectăm la ce discipline erau necesare pentru a putea ajung în Asia, precum și schimbul pe care l-au implicat. Aceste călătorii au permis accesul la inovații științifice, noi structuri urbane, economice și culturale care au depășit limitele a ceea ce era cunoscut în Europa de Vest. Influențe care ne-au modelat caracterul și evoluția istorică.

Experți, intelectuali și istorici au participat la documentar, explicând detaliile de ce a fost falsificată legenda neagră spaniolă și moștenirea imperiul fondat de Carlos I. Printre aceștia se numără Carmen Iglesias, președintele Academiei Regale de Istorie; istorici precum Fernando García de Cortázar, Stanley Payne, Ladero Quesada sau Elvira Roca Barea; economistul Ramón Tamames; filosofi precum Pedro Insua și chiar renumitul bucătar Ferrán Adriá.

Prin dezvăluirea sa, Comunitatea Madrid intenționează să furnizeze material util pentru ca profesorii să analizeze și să reflecteze cu elevii asupra a ceea ce că aceste trei secole de schimb au presupus, nu numai din punct de vedere al istoriei, ci integrarea a tot ceea ce a însemnat această expansiune a Spaniei prin mare la nivel global.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid oferă profesorilor din regiune un documentar pentru a divulga perioada istorică a legendei negre spaniole