Consiliul guvernatorilor Comunității Madrid a aprobat – la reuniunea sa din această săptămână – alocarea a 8.298.620 euro către fondul patrimonial al Agenției Madrid pentru Tutela Adulților (AMTA) , ceea ce reprezinta o crestere bugetara de 13, 6% fata de anul precedent. Această sumă asigură funcționarea unui serviciu public care asigură protecție și sprijin persoanelor în vârstă din regiune a căror capacitate a fost modificată prin hotărâre judecătorească, sau care se află într-un proces de modificare a acestei calități.

.

Anul acesta contribuția economică se face într-o singură plată, în loc de două ca în anii anteriori. Scopul acestui transfer unic este de a îmbunătăți gestionarea de zi cu zi a organismului și de a facilita planificarea globală a cheltuielilor de prognoză de la începutul anului.

Agenția este însărcinat cu tutela atunci când se declară incapacitatea totală a unei persoane de a decide singur și de a-și administra bunurile, devenind reprezentantul său legal. De asemenea, prevede tutela adulților cu capacitate modificată, atunci când aceasta este stabilită de autoritatea judiciară competentă. Aceasta este cifra care se stabilește pentru a completa capacitatea celor care păstrează un anumit grad de autoguvernare care le permite să ia cele mai simple decizii despre ei înșiși sau despre bunurile lor.

În În plus, AMTA își asumă apărarea juridică a rezidenților din Comunitatea Madrid asupra cărora a fost inițiat un proces de modificare a capacității, precum și exercitarea atâtor funcții câte sunt determinate de autoritatea judiciară în măsuri provizorii de apărare și personal și protectia patrimoniala a persoanelor aflate in situatie de neputinta si promovarea si implementarea actiunilor care vizeaza integrarea si normalizarea persoanelor aflate sub tutela. În prezent în Comunitatea Madrid sunt în total 3.13 adulți în situație de tutelă permanentă, provizorie, conservatoare sau administrații provizorii .

AGENȚIE NOUĂ

Ministerul Familiei, Tineretului și Politicii Sociale lucrează la proiectul de lege pentru noua Agenție Madrid pentru Sprijinirea Persoanelor Adulte cu Dizabilități, organizație care va înlocui AMTA. Funcția sa va fi axată pe respectarea voinței, dorințelor și preferințelor adulților care au nevoie de sprijin pentru a-și exercita capacitatea juridică, promovarea rolului lor în luarea deciziilor și a autonomiei lor maxime prin mecanisme precum comisiile de participare ale utilizatorilor, un comitet de etică sau dezvoltarea a codurilor de bună practică în exercitarea profesională a măsurilor de sprijin.

Procesul de audiere și informare publică a proiectului de lege pentru crearea noii agenții a inclus pentru prima dată o versiune ușor de citit a textului legal pentru a-i îmbunătăți accesibilitatea cognitivă. Datorită acestei versiuni, persoanele cu dizabilități intelectuale și de dezvoltare și toți cei care au dificultăți de înțelegere a cititului au putut vedea direct conținutul regulamentului în curs de procesare. Guvernul regional face astfel un alt pas în angajamentul său pentru participarea activă a persoanelor cu dizabilități, în special la pregătirea unui text legal care să le afecteze în mod direct.

.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid crește cu mai mult de un 13 % din buget al Agenției pentru Tutela Adulților