Comunitatea Madrid a deschis astăzi o „școală” pentru persoanele diagnosticate cu cancer colorectal la spitalul public Ramón y Cajal. Este un spațiu de întâlnire între profesioniști și pacienți al cărui obiectiv este să completeze îngrijirea medicală multidisciplinară pe care o primesc pe parcursul întregului proces al bolii lor, să-i implice activ în îngrijirea sănătății și să promoveze coeziunea și îmbogățirea într-un domeniu mai participativ. Această inițiativă, inovatoare în rețeaua de sănătate publică a regiunii, a intrat astăzi în funcțiune, coincizând cu Ziua Cancerului de Colon.

Coordonat și organizat de Serviciul de Oncologie Medicală al acestui centru de sănătate din Capitală, prin Comitetul său multidisciplinar pe această temă, își propune să îmbunătățească obiceiurile și stilul de viață al celor afectați și al îngrijitorilor acestora, să promoveze schimbul de cunoștințe și experiențe, precum și îmbunătățirea complianței terapeutice.

Activitatea a început cu grupuri foarte mici, de 03 pacienți, pentru a încuraja participarea și coeziunea între aceștia. Programul are o durată de cinci săptămâni și include sesiuni de pregătire care se vor desfășura în centrul propriu-zis, predate de personalul sanitar: medici din diferitele specialități ale Comitetului multidisciplinar, personal de îngrijire medicală, nutriționiști, kinetoterapeuți și medici de reabilitare.

Vor fi abordate diferite subiecte legate de această boală și tratamentul ei, precum importanța dietei și a exercițiilor fizice, alternând cu ateliere educaționale despre relaxare, managementul stomiei și îngrijirea cateterului. La această inițiativă colaborează și Asociația Spaniolă Împotriva Cancerului (AECC) și Asociația Pacienților cu Cancer de Colon (Europacolon).

Cel mai frecvent în Spania

Colourectal este cel mai frecvent cancer din Spania, dacă se ia în considerare incidenţa acestuia la ambele sexe. Pentru anul 2018 estimarea Societății Spaniole de Oncologie Medicală este că 43. Oamenii vor fi diagnosticați cu acest tip de tumoare la noi

Astăzi, această boală este a doua cauză de deces prin cancer în Spania și în întreaga lume. Conștientizarea și educația socială despre aceasta în rândul populației sunt esențiale, alături de promovarea unui stil de viață sănătos și a programelor de prevenire.

Îngrijire cuprinzătoare și multidisciplinară

Spitalul Universitar Ramón y Cajal are o istorie lungă și un prestigiu în tratamentul acestui tip de afecțiune. Unitatea de Coloproctologie este acreditată de către Societatea Spaniolă de Chirurgie din 2018 ca unitate de tratament avansat.

În plus, centrul deține în mod regulat patru comitete multidisciplinare de experți pentru abordarea sa cuprinzătoare: colorectum, metastaze hepatice, tratamentul carcinomatozei peritoneale și familia.

Opt servicii clinice participă la acestea -Gastroenterologie, Anatomie Patologie, Radiodiagnostic, Medicină Nucleară, Chirurgie Generală și Digestivă, Radioterapie Oncologie, Oncologie Medicală și Genetică-, care tratează mai mult de 400 pacienți noi pe an. Această abordare multidisciplinară a bolii, cu integrarea tuturor specialiștilor, îmbunătățește calitatea îngrijirii și supraviețuirea.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid lansează o „școală” pentru pacienții cu cancer colorectal la Spitalul Public Ramón y Cajal