Comunitatea Madrid a lansat astăzi o campanie de informare pentru conștientizarea publicului cu privire la importanța sănătății socio-emoționale a elevilor din școli. Cu mesajul Ei nu ridică întotdeauna mâna atunci când trebuie să vorbească, guvernul regional intenționează să alerteze întreaga comunitate educațională cu privire la necesitatea de a acorda atenție oricărui comportament care poate face să se creadă că elevii suferă de acest tip de dificultate. .

Acțiunile vor dura patru săptămâni și vor consta în panouri publicitare în aer liber, reclame în presă, radio si pe internet, iar toate informatiile despre subiect pot fi consultate pe web: http:// c.madrid/educacionsocioemocional.

Vicepreședintele, directorul Educației și Universităților, Enrique Ossorio, a vizitat în această dimineață institutul public Nuestra Señora de la Almudena din capitală pentru a afla despre una dintre activitățile care se desfășoară cu profesori și școlari pentru a da vizibilitate nevoii de a acorda mai multă atenție senzațiilor emoționale ale copiilor și tineri.

Est Acțiunea se adaugă proiectului Psice, lansat de Executivul regional în colaborare cu Colegiul Oficial de Psihologie din Madrid, care dispune de o echipă specializată pentru consilierea directorilor, profesorilor și profesorilor, colaborând cu aceștia atunci când vine vorba de acțiune și de a elabora propuneri pentru intervenție, și punerea la dispoziția Echipelor de Orientare Educațională și Psihopedagogică a materialelor pentru prevenirea și depistarea acestui tip de situație în rândul elevilor.

Acest grup are capacitatea umană necesară. resurse, inclusiv cel puțin un inspector educațional și consilieri tehnici din cadrul Corpului profesoral de liceu specializat în Orientare educațională, de preferință cu profil de psiholog profesionist .

O altă măsură în acest sens este crearea unui instrument de screening a dificultăților socio-emoționale și de a permite detectarea problemelor de adaptare psihologică. logic. De asemenea, se desfășoară activități de instruire pentru cadrele didactice privind conștientizarea și prevenirea comportamentelor de autovătămare, încorporând conținut esențial pentru cunoașterea științifică și practică a materiei.

Ghiduri pentru centre și alte proiecte

Ministerul Educației și Universităților a pus la dispoziție centrelor ghidul Amenințări de comportament suicidar de către studenți și autovătămare care este actualizat în mod constant. Obiectivul acestei resurse este de a facilita elaborarea de planuri, protocoale de securitate, sprijin, îngrijire și însoțire a minorilor în care se recunoaște o anumită situație de risc.

Există, de asemenea, o altă serie de proiecte precum Think Equal care ajută la dezvoltarea încrederii și a stimei de sine la copiii din ciclul II de Educație timpurie, stabilind un parteneriat între școală și familii. La rândul său, PROA+ 11-23 este un Program de Orientare Educațională, Avansare și Îmbogățire în centre de complexitate educațională specială, pentru a sprijini succesul educațional al elevilor, în special al celor mai vulnerabili. .