#Madrid –

Comunitatea Madrid continuă să-și crească PIB-ul și mărește distanța cu cifrele pre-pandemice pe care le-a recuperat deja în trimestrul al patrulea din 2022. Potrivit datelor din Conturile Regionale pentru primul trimestru al anului 2023 cunoscute astăzi, economia de regiunea depășește deja cu până la 2,2 puncte datele anterioare COVID (102,2%), în timp ce în Spania în ansamblu nu a atins-o încă și se află la distanță, marcând 99,8%.

Madridul a cunoscut o creștere de +1,3% în perioada ianuarie-martie, cu opt zecimi peste întreaga Spanie (+0,5%), depășind cu ușurință situația anterioară pandemiei și intrând în media țărilor din zona euro (102,3%). În plus, PIB-ul regiunii a crescut cu +3,9% în ultimul an, dacă se compară evoluția primelor trei luni din 2023 cu aceeași perioadă a anului 2022.

Pe sectoare, Industria este cea care înregistrează cea mai mare creștere cu +4,2% și este cea mai bine poziționată față de nivelul său de activitate pre-pandemic, cu 3,7% peste. Este urmată de Servicii, cu o creștere de +3,8% în ultimul an, depășind cifra pre-COVID cu +1,7%. La rândul său, Construcțiile își accelerează creșterea cu +1,3 puncte și depășește valoarea anterioară anului 2019 cu 2,3%.

Investițiile primesc cel mai mare impuls din ultimele trei trimestre, avansând cu 0,8%, iar creșterea celei realizate în locuințe se remarcă, cu 1,1%. În ceea ce privește cererea externă, aceasta a crescut cu 1,2% față de trimestrul precedent, inversând situația din ultimele două trimestre și revenind pe calea creșterii. În termeni anuali, contribuția sa a ajuns la 1,6%.

Un mare progres în industria ospitalității

Dintre activitățile terțiare, distribuția și serviciile hoteliere au înregistrat din nou cea mai mare creștere de la an la an, cu o rată de 5,1%. Serviciile de afaceri și financiare, la rândul lor, s-au îmbunătățit cu 3,6% față de an, depășind valoarea pre-COVID cu 3,5%. Ramura altor servicii rămâne stabilă la 3% și își consolidează redresarea, depășind deja cu 3% nivelul de activitate anterior pandemiei.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid își crește PIB-ul cu 1,3% în primul trimestru și crește cu 2,2% peste perioada pre-pandemie