Comunitatea Madrid a înregistrat 4.455 de măduvă în perioada 2021, cifră care îndeplinește practic obiectivul stabilit pentru anul respectiv de către Naționalul Măduvei. Planificați în regiune (5.100). Ministerul Sănătății, prin Centrul de Transfuzii, le mulțumește pentru angajamentul lor și încurajează și tinerii să se alăture acestei inițiative. Scopul pentru 2021 este de a încorpora 6. 276 nou.

Donarea este adesea singura soluție pentru pacienții care au nevoie de un transplant de măduvă osoasă pentru boli de sânge precum leucemia și limfomul. Trei din patru pacienți nu au un membru de familie compatibil cu ei și, prin urmare, au nevoie de acest comportament generos.

În total, un din decembrie până la 2021, în Comunitatea Madrid există 57.100 persoane înregistrate în Registrul spaniol al donatorilor de măduvă osoasă ( REDMO ) și, prin urmare, disponibil să facă acest lucru atunci când apare un pacient compatibil cu aceștia.

Un gest altruist pe care l-au făcut deja 66 cetățeni anul trecut, care este un 19% donații mai eficiente decât în ​​988 (50 ). Dacă le comparăm cu datele totale la nivel național (276), unul în patru în 2021 a avut loc la Madrid, ceea ce menține regiunea în frunte pentru încă un an în acest record.

Noua campanie de promovare, Compatibil cu viața

Restricții din cauza pandemiei de COVID 18 a îngreunat anul trecut desfășurarea de acțiuni de promovare și atragere de noi donatori la universitate și alte instituții și companii din regiune, care nu au putut începe până în noiembrie odată cu noua campanie de promovare a osului donația de măduvă a Comunității Madrid, Compatibilă cu viața , în special adresată tinerilor.

Astfel, Universitatea Politehnică, în colaborare cu Centrul de Transfuzii, și-a lansat campania anuală de promovare, care a fost un succes, cu înscrierea studenți în două săptămâni. Ulterior, alți 100 studenți de la Universitatea Autonomă din Madrid, Universitatea din Alcalá de Henares și Universitatea Rey Juan Carlos, care, împreună cu alte acțiuni, au reprezentat un total de 1.02 donatori noi înregistrați abia în noiembrie.

Activitatea de promovare a Centrului de Transfuzie Sanguină nu numai It se desfășoară pe campusurile universitare dar și în Școlile Gimnaziale și FP prin proiectele de Învățare și Servicii, care ar putea demara în octombrie. În aceste cazuri, elevii lansează o campanie pe parcursul mai multor săptămâni cu postere, infografice sau videoclipuri pe care le răspândesc în rândul colegilor de clasă, vecinilor sau prin intermediul rețelelor de socializare. În cursul lunii decembrie, unul dintre aceste proiecte realizate cu Liceul Alonso de Avellaneda din Alcalá de Henares a culminat cu înregistrarea altora 66 studenți.

Alte proiecte au început deja la sfârșitul lunii și care se încheie în acest an sunt cele ale IES Benjamín Rúa de Móstoles, IES Fernando VI din San Fernando de Henares, IES Miguel Catalán de Coslada și IES Ícaro de Getafe .

Marrow Team desfășoară și acțiuni de informare și înregistrare în colaborare cu primării și companii, precum cele care au avut loc în ultimul trimestru al 2021 în Auditoriul Municipal din Arroyomolinos, Târgul de Sănătate din Getafe, IKEA din Vallecas și Spațiul Comercial X-Madrid. Pe lângă aceste campanii promoționale, persoanele care doresc să devină donatori de măduvă pot face acest lucru în sălile amenajate la 2020. spitale și în Centrul de Transfuzii din Comunitatea Madrid.

De asemenea, donatorii de sânge se pot înregistra și ca măduva pur și simplu cu exprimarea dorinței lor atunci când merg să o facă. În acest caz, tuburile care sunt extrase împreună cu punga de sânge sunt folosite, pe lângă testele obligatorii, pentru a studia profilul lor genetic HLA (antigenul leucocitar uman) și pentru a trece la încorporarea lor în Registrul spaniol al donatorilor de măduvă osoasă (REDMO). ).

Proces și cerințe

Cerințele de înregistrare sunt să aibă între 18 Y 40 ani, cântăresc mai mult de 35 kilograme, au un indice de masă corporală (IMC) între 20 Y 24, și fii sănătos. Dacă sunt îndeplinite, se extrage proba de sânge necesară pentru a cunoaște profilul genetic HLA și a include datele acestora în REDMO.

Dacă în orice moment HLA este compatibil cu un pacient care are nevoie de un transplant de măduvă, donatorul este chemat să-l efectueze, după analize care confirmă că este cel potrivit și că este în stare bună de sănătate.

Donarea de măduvă – sau extracția celulelor stem din sânge sau a progenitorilor hematopoietici – se realizează prin două procedee: într-o 100% din cazuri este o metoda asemanatoare cu extractia de sange, dar cu o durata de cateva ore. În restul cazurilor, se produce prin puncție în oasele șoldului (în sala de operație și sub anestezie generală).

Se efectuează în șapte spitale din Comunitatea de Madrid și coordonează Centrul de Transfuzii cu REDMO. Se estimează că în regiunea din jurul 100 oamenii au nevoie de un transplant în fiecare an de măduvă osoasă. si nu au o ruda compatibila.

Mai multe informatii la: www.madrid. org/donarmarrow. Tw și Fb: @EquipoMedula.

Sursa: Comunitatea Madrid – 2021 Comunitatea Madrid înregistrează aproape 5.000 donatori de măduvă osoasă în timpul 2021