Comunitatea Madrid a implementat un sistem de protecție a patrimoniului său istoric și artistic bazat pe întocmirea de dosare de salvgardare cu informații utile cu privire la bunurile care trebuie protejate în cazul în care serviciile de urgență intervin în incendii sau orice alt eveniment în clădiri protejate sau care adăpostesc lucrări de artă.

De la pornire, la sfârșitul lunii 2019, aceste dosare au fost întocmite pe 102 clădiri ecleziastice și , în 2021, a fost inițiată o nouă linie de acțiune, extinzând măsura și în alte spații, precum Locul Nașterii lui Cervantes, din Alcalá de Henares. , și Muzeul Casa Lope de Vega, din Madrid.

Ministrul Culturii, Turismului și Sportului a Comunității Madrid, Marta Rivera de la Cruz, a împărtășit astăzi, la Conferința Sectorului Cultură, desfășurată la Sevilla, această inițiativă promovată de Direcția Generală a Patrimoniului Cultural, pionier prin numărul de proprietăți pe care le acoperă.

Rivera de la Cruz a explicat că în acest an vor începe lucrările pentru pregătirea acestor informații despre castelul Manzanares el Real și Capela și Auditoriul Universității din Alcalá. În plus, în timp ce se fac vizite la biserici pentru a testa aplicarea acestui instrument cu pompierii Comunității Madrid și ai Consiliului Local al Capitalei, este planificat ca în acest an să se efectueze un exercițiu de incendiu și o acțiune într-un singur loc. a bisericilor pentru a îmbunătăți eficacitatea acestui sistem.

Jetoanele de salvgardare sunt întocmite în colaborare cu serviciile de urgență și forțele de securitate, și cuprind informații foarte valoroase în situații de dezastre naturale sau viitoare. De exemplu, în caz de incendiu, aceștia furnizează pompierilor date foarte utile pentru a organiza intrarea în clădirea afectată și pentru a salva cele mai relevante bunuri mobile.

Concret, fiecare dosarul sau dosarul cuprinde caracteristicile constructive ale proprietății, planimetria acesteia și împrejurimile acesteia, precum și informații despre accesibilitatea operațională a acesteia în caz de urgență și despre sistemele pe care le are pentru a face față anumitor situații de risc (de exemplu, detectoare de fum și stingătoare de incendiu). ).

In plus, acestea includ o lista cu bunurile personale adapostite in spatiu si lucrarile prioritare. În acest sens, piesele sunt diferențiate pe niveluri de relevanță și sunt identificate in situ

cele care pot fi evacuate și cele care trebuie protejate. . De asemenea, explică cum se procedează la scoaterea acestor bunuri și diferitele modalități de acces și de îndepărtare a acestora. Toate aceste informații sunt integrate în mediile digitale pentru uzul exclusiv al serviciilor de urgență și al forțelor de securitate.

Un exemplu de bunuri protejate de acest instrument sunt cele conținute în Parohia San Ginés în capitală, care deține opere de artă de mare valoare ale artiștilor precum Alonso Cano, Francisco Ricci, Luca Giordano și Alonso de los Ríos. De asemenea, adăpostește o arhivă parohială cu documente datând din 1480, precum certificatul de botez al lui Francisco de Quevedo, certificatul de căsătorie lui Lope de Vega sau certificatul de deces al lui Tomás Luis de Victoria. Fișierul dvs. identifică bunuri de evacuat și șapte de protejat in situ.

Măsura a fost promovată în

, în cadrul acordului care este semnat anual cu Provincia Ecleziastică Madrid, pentru a desfășura activități de conservare și restaurare a patrimoniului istorico-artistic al Bisericii Catolică, cu scopul de a evita catastrofe precum cea produsă cu incendiul, în aprilie 2019, al Catedralei Notre Dame , la Paris.