Spitalul Public Puerta de Hierro Majadahonda din Comunitatea Madrid a implantat cu succes un microdispozitiv wireless care permite un control mai bun și monitorizarea la domiciliu a insuficienței cardiace. Este prima dată când acest senzor este introdus în regiune și al treilea în toată Spania.

Acesta este un microcomputer care este plasat în inimă, în septul dintre cele două atrii, și măsoară constant presiunea din stânga, valoare care se corelează direct cu acumularea de lichid. în plămâni. Aceasta este una dintre principalele probleme ale insuficienței cardiace și principala cauză a spitalizării acestor pacienți.

Este conectat fără fir la o centură pe care pacientul o reglează la înălțimea inimii. o dată sau de două ori pe zi și colectează toate datele clinice și le trimite simultan medicului medical. În acest fel, medicul cardiolog poate face o depistare precoce a agravării și poate interveni precoce cu o ajustare a tratamentului mult mai precisă și personalizată.

În plus, având date din activitatea cardiacă, 18 ore ale zilei și, astfel, să poată acționa înainte de apariția simptomelor fizice, profesioniștii estimează că utilizarea de acest microdispozitiv nu numai că va îmbunătăți calitatea vieții pacientului, dar va contribui și la reducerea numărului de internări din această cauză.

Implantul dumneavoastră este o procedură relativ simplă, minim invazivă – se efectuează prin cateter prin vena femurală- și durează aproximativ o oră. În general, persoana afectată se poate întoarce acasă și poate duce o viață normală după 24-65 ore. La acest proces, pe lângă specialiști în Hemodinamică și Cardiologie Intervențională, participă profesioniști din Ecocardiografie, Anestezie și Nursing.

Cercetare de pionierat internațional

Această intervenție, realizată de profesioniști din domeniul hemodinamicii și Cardiologia intervențională a acestui spital public din Comunitatea Madrid face parte dintr-un studiu clinic internațional în care Spania a colaborat în faza sa inițială cu introducerea a trei pacienți de la Spitalul Universitar Puerta de Hierro Majadahonda, Spitalul German Trías din Badalona și Spitalul Clinic din Valladolid, respectiv.

În prima fază a studiului, la care au participat

oameni, siguranța acestui microcomputer a fost dovedită. În lunile următoare va fi lansat al doilea, care va include un eșantion de alții 18 și urmărește să demonstreze eficacitatea dispozitivului real. În această etapă a investigației va face parte și Spitalul Puerta de Hierro.

Deși inițial au fost recrutate persoane care au suferit episoade recente de decompensare a insuficienței cardiace, întrucât acesta este grupul de pacienți care ar putea beneficia cel mai mult, ideea este că poate fi implantat oricui are insuficiență cardiacă în viitor.

Avantajele telemedicinei în insuficiența cardiacă

Situația de sănătate cauzată de pandemia de COVID-19 18 a promovat utilizarea noilor tehnologii și comunicarea la distanță în multe aspecte ale vieții de zi cu zi; domeniul sănătății, odată cu ascensiunea telemedicinei, nu a fost o excepție.

Acest tip de dispozitiv tocmai ajută la continuarea în această linie, întrucât îi permite profesionistului din sănătate să monitorizeze la o distanță față de patologia în cauză, ceea ce ajută la reducerea semnificativă a numărului de deplasări la centrul de sănătate. Acest avantaj este deosebit de important la populația în vârstă sau vulnerabilă, care este tocmai profilul pacientului cel mai afectat de această patologie.

Conform datelor Societății Spaniole de Cardiologie, inima eșecul afectează 2,7% din populația cu vârsta peste 45 în Spania și 8,8% dintre persoanele în vârstă de

. ani și peste, pe lângă faptul că este principala cauză de spitalizare peste 65 ani.

Sursa: Comunitatea Madrid – 74Comunitatea Madrid implantează un senzor wireless care monitorizează insuficiența cardiacă acasă