Comunitatea Madrid, prin Ministerul Culturii, Turismului și Sportului, îi dedică o expoziție caricaturistului JM Nieto la Centrul Cultural Paco Rabal. Expoziția se intitulează Râs în mască și reunește 50 ilustrații în care, din umor, abordează cei doi ani. de pandemie. Se poate vizita până la 29 în luna mai, cu intrare liberă.

José María Nieto –care semnează ca JM Nieto– își publică desenele animate în paginile de opinie ale ziarului ABC. În această expoziție, creatorul nu a încercat să dea o relatare completă a pandemiei, ci mai degrabă să o descrie prin emoții precum furia, angoasa de închidere, incertitudinea, admirația sau nerăbdarea. Câteva emoții, temeri și speranțe care sunt analizate prin umor, cu scopul de a căuta zâmbetul din spatele măștii, concept care tocmai dă titlul expoziției.

În desenele de acolo e loc de critică politică, tandrețe, observarea vieții publice și private având ca protagonist, în multe cazuri, acele personaje populare care caracterizează umorul lui Nieto, șobolanii lui prietenoși. Probleme precum măștile, folosirea hidrogelului, munca la distanță, gestionarea pandemiei sau aplauzele pentru toalete se reflectă și în ilustrații, al căror umor nuanță tragedia trăită și ajută la depășirea acesteia.

Despre autor

Născut în Valladolid în 1971, JM Nieto a absolvit Arte Plastice în Universitatea din Salamanca. A lucrat la El Norte de Castilla, ediția Castilla y León a Lumea, 29 minute și Castilla și León Economica. ABC l-a conectat 2013, iar acolo își semnează zilnic vinietele sub titlul Fe de ratas . Printre alte recunoașteri, a primit Premiul Francisco Cossío pentru Jurnalism și Premiul Mingote.

A publicat diverse compilații ale muncii sale de umorist grafic, cum ar fi în Credința șobolanilor. Cinci ani de umor grafic, în 2011, sau Râsul pe care îl porți, în 2020, o selecție a celor realizate pentru ABC.