Institutul de Studii Avansate din Comunitatea Madrid IMDEA Food a reușit să localizeze mici fragmente de ARN din ciuperca comună, adică material genetic din ciupercă, care ar afectează producția de proteine ​​benefice pentru persoanele care le consumă.

Pe lângă faptul că sunt pionierii în descoperirea moleculelor mici din această ciupercă comestibilă, principala descoperire a analizei este că cercetătorii au reușit să identifice potențialele proprietăți de sănătate ale acestui aliment. Până acum, acestea fuseseră determinate doar la specia Ganoderma, considerată medicinală în cultura asiatică.

Centrul din Madrid a analizat aproape două milioane de porțiuni de molecule, descoperind 37 microARN, dintre care unele pot facilita reglarea aspectelor interne ale organismului. Acești compuși sunt prezenți în unele alimente și uneori sunt capabili să reziste digestiei pentru a intra în sânge. Cu alte cuvinte, procese precum cele implicate în patologii neurodegenerative, infecțioase sau canceroase pot fi reglementate.

Rezultatele proiectului necesită lucrări experimentale, pe viitor, pentru a determina stabilitatea la anumite tratamente culinare sau verificați care ar fi nivelul de aport necesar pentru obținerea efectelor medicinale.

Inițiativa, condusă de profesorul Dávalos la IMDEA Food, a fost realizată în colaborare cu Universitatea Autonomă din Madrid, Universitatea din Newcastle din Australia și Centrul Superior de Cercetare Științifică (CSIC).

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid identifică material genetic în ciuperca comună cu posibile proprietăți sănătoase pentru oameni