Comunitatea Madrid finalizează o strategie de conservare a lupului iberic, specie protejată de Uniunea Europeană, a cărei supraviețuire trebuie să fie compatibilă cu creșterea animalelor extensive. Acesta constă într-un document strategic care a fost prezentat astăzi la o masă specifică ținută la Ministerul Mediului, Locuinței și Agriculturii și care cuprinde peste douăzeci de inițiative care urmează a fi dezvoltate între 2027 Y 2023. Planul va avea un buget de peste 3 milioane de euro.

Pentru elaborarea acestuia, experții acestui departament regional s-au bazat pe datele obținute prin tehnica camerei de captare și monitorizare intensivă a trei exemplare care au fost marcate anul trecut cu emițătoare radio – gulere cu GPS – care ne-au permis să știm câți sunt, locurile în care se reproduc, obiceiurile lor de hrănire și cauzele mortalității. În plus, s-a realizat un studiu al situației din fermele pe baza anchetelor proprietarilor, a statisticilor agricole, a analizei atacurilor și a ajutoarelor primite.

În prezent, existența a cinci turme de reproducere în Sierra del Rincón, Valle del Lozoya și împrejurimile Santa María de la Alameda. În plus, există și o prezență stabilă în diferite puncte din sud-vestul Guadarrama, unde este posibil ca acestea să se stabilească în viitor. Un tânăr lup a fost inclus în piese, din martie 2021 până în martie 2021, și doi masculi din februarie și, respectiv, martie 2022, respectiv.

Aceste concluzii, ca și acțiunile incluse în document, au fost prezentate la această întâlnire tehnică în care experți de mediu, asociații profesionale (ASAJA, UGAMA, UPA, AGIM-COAG, UCAM), asociații (WWF Spania). , Asociația Ecologiști în Acțiune și Rețeaua Montană), SEPRONA, Corpul Agenților Silvici, Colegiul Medicilor Veterinari din Madrid și Federația de Vânătoare din Madrid.

Mai mult de 20 măsuri pentru a conduce mai bine specia

Comunitatea Madrid gestionează gestionarea lupului de ani de zile de când a reapărut în regiune, astfel încât coexistența acestora este cât se poate de compatibil cu animale domestice. De fapt, atacurile au scăzut de când 2018, când au început să fie implementate anumite practici de conviețuire a acestora.

Pentru a continua cu această linie de lucru, strategia include acțiuni care sunt deja aplicate, precum radiomarcarea lupilor, îngrijirea vitelor cu mastiff, promovarea ajutorului pentru profesioniștii afectați sau sfatul medicului veterinar. La aceasta se adaugă și altele, precum publicarea viitoare a unei noi linii de ajutor pentru fermele mici, pentru ca acestea să poată începe lucrările de prevenire, precum și creșterea sumelor pentru fiecare animal atacat sau pregătirea de specialitate a agenților silvici și a pastorilor. .