Comunitatea Madrid a finalizat lucrările de renovare și reabilitare a Podului La Poveda –numit și Podul Piul–, situat în inima Parcului Regional de Sud-Est, care face legătura între orașele Arganda del Rey și Rivas-Vaciamadrid. Lucrările au fost efectuate după douăsprezece luni de execuție, s-au investit peste jumătate de milion de euro și va intra în funcțiune pe 6 martie.

Consilierul pentru Transporturi și Infrastructură , David Pérez, a verificat astăzi că accesul este potrivit pentru pietoni și bicicliști, dar și pentru trenul istoric, prin instalarea unei platforme cu grilă metalică pe toată suprafața viaductului, care se integrează cu scheletul protejat.

De asemenea, au fost instalate noi sisteme specifice de protecție și semnalizare feroviară pentru a avertiza sosirea și tranzitul convoiului și a indica interzicerea folosirii pasarelei pentru pietoni și bicicliști până la degajarea căii de cale ferată. îmbunătăţind astfel securitatea şi recuperând, în paralel, ca simbol istoric care a fost deteriorat de trecerea timpului”, a explicat Pérez.

La fel au fost reparate potecile care ajung la pod și au fost montate balustrade noi și lemn traverse pe calea ferată.

Drum de pelerinaj

Viaductul La Poveda, situat peste râul Jarama, făcea parte din traseul liniei promovate de Madrid-Arganda, care a intrat în serviciu în 1886 și a profitat de o parte dintr-un vechi tren minier între Madrid și niște cariere din Vallecas.

Platforma a fost distrusă în timpul Războiului Civil și reconstruită ulterior. În 1940, a intrat în serviciul de pasageri și marfă și a fost în funcțiune până la 2001, când a fost închis ultimul tronson al căii ferate Tajuña, între Vicálvaro și fabrica de ciment Morata de Tajuña.

În 2001, traseul drumului a fost folosit pentru punerea în funcțiune a unei linii turistice istorice, care se desfășoară între Laguna del Campillo, în Rivas. -Vaciamadrid, si statia La Poveda, in Arganda del Rey. Este un tren cu aburi din 1925, care circulă duminica și miercurea (în acest caz, pentru centrele de învățământ) pentru patru luni pe an.

Podul face, de asemenea, parte din traseul de pelerinaj Camino a Uclés, care leagă Madrid de acest oraș din Cuenca și a fost creat în 2010 în cadrul procesiunii către Caravaca de la Cruz.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid finalizează lucrările de condiționare și reabilitare a podului feroviar istoric din La Poveda2022