Comunitatea Madrid, prin Canal de Isabel II, dezvoltă gestionarea inovatoare a apei prin noi tehnologii, care îi permit să fie mai durabilă și mai eficientă și să atenueze consecințele negative evenimente meteorologice.

Așa a declarat ministrul Mediului, Locuinței și Agriculturii, Paloma Martín, la deschiderea conferinței organizate de Fundația Canal cu ocazia Zilei Mondiale a Apei 2022, a cărui temă aleasă de Națiunile Unite este Apele subterane: realizarea vizibilul invizibil.

Ministrul regional a subliniat „importanța apei subterane” în regiune deoarece „sub pământ se extind acvifere mari care ne permit să eliberăm presiunea apei în perioadele de penurie”. De asemenea, a evidențiat prelevările anuale efectuate de Canal pentru a se asigura că calitatea acestuia rămâne optimă, precum și 78 sonde cu care trebuie să-și încorporeze conținutul în rețeaua de alimentare.

Acest eveniment a reunit experți din sector care au aflat și rezultatele studiului privind Identificarea tehnologiilor și soluțiilor inovatoare pentru adaptarea la schimbările climatice elaborat de Fundația Eurecat pentru Fundația Canal, la care a colaborat și compania publică din Madrid. Un document care punctează 78 strategii și soluții specifice de adaptare în sectoare atât de diverse precum apa, agricultura, urbanismul și sisteme de construcții, sănătate și avertizare timpurie.

Acest raport include multiple soluții inovatoare, deja în funcțiune, precum cultivarea de noi soiuri de plante rezistente la noile condiții climatice, sistemele de big data pentru anticiparea fenomenelor naturale sau a plantelor din mediul urban să atenuează aceste episoade extreme, precum și hărți urbane ale indicelui de control termic și chiar utilizarea energiei fotovoltaice plutitoare, printre altele. Fundația Canal va pune această publicație la dispoziția tuturor părților interesate, fie că sunt administrații locale sau regionale, companii și persoane fizice.

Martín a subliniat importanța utilizării responsabile a acestei publicații. resursă , cum ar fi cea care se desfășoară în Comunitatea Madrid, unde de la 2005 consumul a fost redus cu 03% chiar dacă populația a crescut cu 14%.

Canal promovează utilizarea corectă a apei prin campanii de conștientizare, recomandări și sfaturi de economisire care pot fi găsite la www.canaldeisabelsegunda.es

Adaptarea proceselor

Evenimentul a permis, de asemenea, să se aprofundeze în raportul pe această problemă al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC), care analizează impacturile tuse, adaptare și vulnerabilitate, precum și interconectarea sistemelor Pământului, de la sistemele meteorologice la biodiversitatea ecosistemelor și sănătatea umană.

Fernando Arlandis, director general de decarbonizare și energie A participat Tranziția acestui departament regional, care a prezentat progresul Strategiei regionale de atenuare și adaptare la schimbările climatice și îmbunătățirea calității aerului (2021-2022).

La rândul lor , coordonatorul de inovare al Canal de Isabel II, Antonio Lastra, și directorul adjunct de cercetare, dezvoltare și inovare al companiei publice de management al apei, Jaime Flores, s-au adresat un sistem de avertizare timpurie pentru inundații cauzate de evenimente extraordinare. Este un instrument inteligent pentru managementul rețelei de canalizare atunci când vine vorba de minimizarea impacturilor asupra mediului promovate de societatea publică din Meco.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid dezvoltă un management inovator al apei pentru a atenua consecințele evenimentelor meteorologice nefavorabile