Ministerul Mediului, Locuinței și Agriculturii a depistat un focar de gripă aviară care afectează 22 gâște, 5 gâște de Nil și un mallard mort în Parcul Natural El Soto, din Móstoles, care este închis de vinerea trecută ca măsură de precauție. Este, din nou, o variantă cu capacitate redusă de transmitere la om iar exemplarele au fost găsite de tehnicieni municipali care sunt coordonați, în orice moment, cu profesioniștii Direcției Executive regionale.

Prima analiză efectuată la Laboratorul Regional de Sănătate Animală conform metodelor de prelevare și evaluarea rezultatelor a fost pozitivă pentru gripa aviară. Testele au fost trimise la Laboratorul Central Veterinar din Algete, dependent de Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației (MAPA), iar rezultatele sunt așteptate pentru a stabili cauza morții, care indică gripa aviară înalt patogenă (IAAP). ) subtip H5.

În ciuda capacității reduse de contagiune, și în așteptarea rezultatelor MAPA, Direcția Generală Agricultură, Zootehnie și Alimentație urmează să consolideze comunicațiile cu municipiile învecinate, precum și biosecuritatea și supravegherea în fermele de păsări din apropierea focarului. De asemenea, se va menține contact permanent cu Ministerul.

De asemenea, crescătorii vor fi informați pentru a consolida măsurile de securitate, în special cele care vizează evitarea contactului cu păsările sălbatice, iar supravegherea pasivă va fi să fie consolidate.

Comunitatea Madrid evidențiază capacitatea scăzută de transmitere a acestei boli la oameni, astfel încât aceste inițiative de consolidare sunt stabilite preventiv și se adaugă controalelor obișnuite care sunt deja efectuate în probleme de sănătate animală.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid detectează un focar de gripă aviară în Móstoles