Comunitatea Madrid a deschis un nou birou de asistență victimelor crimei (OAVD), care vor beneficia 180. cetățeni ai regiunii de sud. Se află în instanțele Parla și va deservi și locuitorii orașului vecin Pinto. Ministrul Președinției, Justiției și Internelor, Enrique López, a inaugurat astăzi aceste birouri și a asigurat că †cu această acțiune, un pas suplimentar este luate în conformitate cu angajamentul președintelui Díaz Ayuso de a avea acest serviciu public gratuit în toate municipalitățile din regiune pe tot parcursul acestui mandat’128;´.

Cel din Parla este unul dintre 40 OAVD-uri suplimentare care au fost create în ultimele luni ca urmare a unui ordin al Ministerului Președinției, Justiției și Internelor în trecut 11 din iulie. Restul 18 au fost activate în districtele judiciare din capitala Madridului, Alcalá ¡de Henares, Alcobendas, Alcorcón, Arganda del Rey, Collado Villalba, Colmenar Viejo, Getafe, Navalcarnero, Pozuelo de Alarcón, El Escorial, Torrejón de Ardoz și Valdemoro.

Această acțiune a determinat Executivul regional să tripleze forța de muncă în acest an (până la un total de 128 profesioniști) ai rețelei, cu încorporarea a 9 noi psihologi, 6 asistenți sociali și 14 noi manageri procedurali si administrativi. În Oficiul Parla există câte un profesionist din fiecare dintre aceste categorii.

OAVD-urile sunt un serviciu public gratuit pe care cetăţenii îl pot accesa fie din proprie iniţiativă, sau prin terți: Parchet, alte organe judiciare, Poliție, Garda Civilă etc.

Serviciile pe care le oferă includ pregătirea, asistența și însoțirea la judecată; o primă atenție psihosocială; informații și îndrumări cu privire la resursele pe care Comunitatea le pune la dispoziție și posibilă trimitere către alte spații specializate, atunci când este cazul.

De asemenea, se coordonează cu alte instituții ; urmărirea și informarea cu privire la situația procesuală a victimei; iar intervenția   psihologic, social sau de criză  cu cei afectați de infracțiuni violente.